Taksony
-2 °C
3 °C

Videó az Office 2007-ről

2006.03.31. 11:15
Megjelent egy hivatalos videó az Office 2007 vadonatúj kezelőfelületéről. A bénán megrendezett reklámanyagból egyértelműen kiderül, hogy az átlag irodai munkásemberek átképzése nem lesz egyszerű.

Újabb bizonyítékot találtunk arra, hogy a világ legnagyobb szoftvergyártója végleg meg akar szabadulni a hagyományos menüktől. Először a Windows Vista bétájának buherálása közben kerestük rémülten a fájlmenüt, most meg az Office 2007 kezelőfelületéről készült videót látva szembesültünk azzal, hogy az elmúlt tizenvalahány évben berögzült egérmozdulataink ezentúl semmit sem érnek, mert minden beállítás máshol lesz, mint eddig.

Szalagok és gombok a terítéken

Elsőként arról beszél Jensen Harris programmenedzser, hogy a kezelőfelület három részből áll: az első és legfontosabb rész a felső, amelyet szalagnak hívnak (ribbon). Itt azok a gyakran használt eszközök találhatóak meg, amelyeket a dokumentumok szerkesztésekor használunk. A második fontos menü a bal felső sarokba szorított van egy Office indítómenü, ami pont úgy néz ki, mint a Vista Start Menüje. Itt azok a menüpontok vannak, amelyek a dokumentumok kezelésével kapcsolatosak, ilyen például a megnyitás, mentés, nyomtatás. Az ablak jobb alsó részén van a harmadik menücsoport, ahol a dokumentum illetve az ablak megjelenése állítható át, ide tartozik többek között a nagyítás, valamint a webes és a nyomtatási előnézet kiválasztása.


Kattintson a képekhez!
A szalagon lévő fülekre kattintva előkerülnek a bizonyos feladatokhoz kapcsolódó különféle menüpontok, és mindegyik szoftverben más-más fülek vannak. Wordben van fül az íráshoz meg az oldalbeállításokhoz, Excelben a táblázatokhoz meg a grafikonokhoz, PowerPointban meg az animációkhoz.

Transzformersz programmenük

Gyakran elhangzik a filmben, hogy a kezelőfelület eredmény-orientált, ami emberi nyelven annyit jelent, hogy miközben a szalagon a lehetőségek közt válogatunk mindig látható, hogy milyen lesz a végeredmény. Eddig hosszasan kellett keresgélni a menükben, és a változtatásokat csak a beállítások alkalmazása után láthattuk meg. A Wordben például a betűtípus kiválasztásakor nemcsak a legördülő menüben látszik az egyes betűtípusok képe, a kijelölt szöveg is azonnal átalakul. A videón nagyon jól látszik, hogy amikor csak egy bekezdésnyi szöveg van kijelölve, akkor is elég lassan áll át a Word egyik betűtípusról a másikra, azaz valószínű, hogy az ilyen extrák igencsak leterhelik majd a rendszert.

A menük is folyamatosan a munkafolyamathoz igazodnak, azaz ha egy képet akarunk a dokumentumba illeszteni, akkor megjelenik a szalagon egy új fül, amely kizárólag képbuherálással kapcsolatos menüpontokat tartalmaz. Amikor a beillesztett képek mellé, a szövegre kattintunk, akkor eltűnik a képszerkesztő fül. Excelben ugyanígy lehet kezelni a grafikonokat, az ábrára kattintva előugranak a szerkesztéséhez szükséges menüpontok, és így egyetlen kattintással áthelyezhetők a feliratok, vagy kiválasztható egy árnyalatnyival szebb háromdimenziós kinézet.

A Microsoft videóját erre a linkre kattintva nézheti meg. Vigyázat! WMV formátumú sztrím, ami tele van marketinges süketeléssel, és a megszólalók következetesen nem a kamerába néznek, amitől olyan az egész, mintha csak mellébeszélnének.