Bernadett
-2 °C
4 °C

Olcsóbb a szabad szoftver

2001.02.20. 11:50
Számos egyéb kereskedelmi felhasználás mellett a jövőben az amerikai kormány védelmi és hírszerzési hivatalait is segíti egy, az interneten bárki által hozzáférhető és letölthető, nyílt forráskódú program.
Az OSSIM (Open Source Software Image Map) nyílt forráskódú program arra készült, hogy az egyes műholdak által szolgáltatott adatsorokat részletes és pontos térképekké alakítsa át. A pontosság követelménye jelentős mértékben bonyolítja a feladatot: a kezdeményezés egyik támogatója, az ImageLinks, Inc. egyik fő feladata pl. az atmoszféra okozta torzulások - amelyek műholdtól függően 10 métertől akár egy kilométerig is terjedhetnek - kiküszöbölése.

Hagyományosan, ha egy kormányzati szervnek egy szoftverre van szüksége, akkor hosszadalmas procedúrán kell végigmennie: célok meghatározása, pályáztatás, szerződéskötés, megvalósítás. A nyílt forráskódú fejlesztéssel ugyan a megrendelő némileg veszít irányító szerepéből, de a programozók akár azonnal nekikezdhetnek a munkának.

A nyílt forráskódú fejlesztés lényege, hogy a program mindenki számára elérhető, aki internetkapcsolattal rendelkezik, a programot letöltheti, tesztelheti, javaslatokat küldhet be, fejlesztheti stb. Kevésbé köztudott, de számos az internet működésének alapjait biztosító program ilyen módon valósult meg. Legismertebb példái a töretlenül sikeres Linux, és legutóbb a kevésbé sikeres Netscape böngésző 6.0-s verziója, amely bizony a beharangozottnál jóval később készült el, és fogadtatása sem volt egyöntetűen frenetikus.

Az amerikai kormányzat törekszik arra, hogy az új technológiák kifejlesztése költséghatékony módon valósuljon meg. A nyílt forráskódú fejlesztés erre kínál lehetőséget, hiszen a programok fejlesztésének a költségvetésében a tesztelés jelentős összeget képvisel: minél többen tesztelik az adott programot, az annál megbízhatóbb, de annál többe is kerül, míg itt mindezt az internetezők végzik el.

Az OSSIM fejlesztése alkalmat kínál a kormányzat számára annak megtapasztalására, hogy az ily módon fejlesztett program milyen biztonsági és megbízhatósági követelményeknek tesz eleget. Nem véletlen, hogy a NIMA (National Imagery and Mapping Agency) - amely a kormány védelmi és hírszerző ügynökségeit látja el térképekkel - támogatta a fejlesztést.