Sára, Márió
2 °C
6 °C

Hibás szoftver őrizte a titkokat Los Alamosban

2001.07.11. 20:31
Jóllehet az Egyesült Államok évente közel egymilliárd dollárt költ arra, hogy az orosz atomfegyverkészletek kellő biztonságban legyenek a tolvajokkal szemben, nemrégiben a híres moszkvai Kurcsatov atomkutató intézet tárta fel egy központi amerikai atombiztonsági program veszélyes hiányosságát.
Az orosz szakemberek vizsgálata kiderítette, hogy hibás a Los Alamos-i nemzeti laboratórium által rendelkezésükre bocsátott biztonsági program. A Microsoft cég ezen terméke éveken át az amerikai nukleáris anyagok nyilvántartásának gerince volt az energiaügyi minisztériumban.

A program használata során az adatbázis egyes fájljai idővel láthatatlanná és elérhetetlenné válnak az alkalmazók számára. Bármely belső szakember - hangsúlyozták az oroszok - nyomon követheti ezeket a fájlokat, azokat el is tüntetheti, és a valóságban mögöttük levő anyagokat pedig értékesítheti.

Az oroszok több hónapi tesztelés után elálltak a biztonsági program használatától. Megállapították, hogy a program 10 évi használata során több ezer atombomba készítéséhez elegendő nukleáris anyagnak kelhetne lába nyomtalanul.

Az esetről a The Washington Post szerdai számában beszámoló amerikai rakétaszakértő, a washingtoni védelmi információs központ elnöke szerint a meglepő az volt, hogy az oroszok azonnal figyelmeztették a veszélyre az amerikaiakat. S bár a Los Alamos-i kutatóbázison nyilvánosan nem ismerték el a hibát, az energiaügyi minisztériumot megrázkódtatta a hír.

Az Egyesült Államokban ugyanis már nincsenek papíron szereplő listák a nukleáris készletekről - ellentétben Oroszországgal, ahol a számítógépes adatfeldolgozásra való átállással nem dobták ki azokat. Az USA számára számbavétel, illetve az esetleges hiányok felderítése így egymilliárd dollárba is belekerülhetne.

Az oroszok kizárták annak lehetőségét, hogy a hibákat a nekik adott programváltozatba csempészték volna bele, ezért is értesítették Los Alamost.

A washingtoni rakétaszakértő szerint az amerikai-orosz nukleáris együttműködés csakis a kölcsönös bizalmon alapulhat, és az orosz atombiztonságba fektetett amerikai tőkéért megfelelő ellenszolgáltatás volt a Kurcsatov intézet felfedezése.