Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Törli a horogkeresztet az Office-ból a Microsoft

2003.12.15. 09:57
Az Microsoft Office irodai szoftvercsomag legújabb változatába bekerült egy japán karakterkészlet, amelynek két eleme a náci pártjelvényre emlékeztető buddhista szimbólum. A szoftvercég elnézést kér, és javítást készít.
A Microsoft tévedésből csatolta az Office 2003-hoz a Bookshelf Symbol 7 grafikai karaktersort, amely egyebek mellett két horogkeresztre emlékeztető szimbólumot tartalmaz. Ezeket az illetékes termékmenedzser szerint egy japán karakterkészletből emelték át.

A kínos hibát egy héttel ezelőtt fedezte fel egy ügyfél. Nincs nyoma, hogy szabotázs történt volna, jelentette ki a menedzser. A Microsoft igyakezett több zsidó szervezettel felvenni a kapcsolatot az eset miatt, írta a tecchannel.de híroldal.

Kiveszik a rendszerből

A hétvégén Steven Sinofsky Microsoft alelnök nyílt levélben kért elnézést a horogkeresztek miatt. Ezen kívül megjelentettek egy eszközt, amely a teljes karaktersort kiveszi a rendszerből. Később olyan finomabb javítás várható, amely csak a kérdéses két jelet távolítja el.

A horogkereszt a náci NSDAP pártjelvényeként vált ismertté a nyugati kultúrában, a második világháború után több országban betiltották használatát. A jel maga igen régi, Egyiptomban, Mezopotámiában és Ázsiában korai emlékeken szerepel a "napkerék". Kelet-Ázsiában nem fordultak el a Németországban kompromittálódott jeltől, és a buddhizmushoz kötődő szimbólum megőrizte több ezer éves jelentését.