Viola
-5 °C
-2 °C

Általános biztonsági megoldást tervez a Microsoft

2002.06.25. 17:58
Vezető chipgyártókkal együttműködve új biztonsági koncepción dolgozik a Microsoft. A Palladium névre keresztelt átfogó projekt a behatolók és vírusok ellen nyújthatna védelmet és megakadályozná a filmek és zenék illegális másolását. A részben nyílt forráskódú rendszer felhasználói hatékonyabban védhetnék személyes adataikat.
Az amerikai Newsweek magazin hétfőn arról számolt be, hogy a Palladium a nagy hollywoodi stúdióknak és a lemezkiadóknak azt a biztonságot nyújtja, hogy senki nem másolhatja le engedély nélkül a filmjeiket vagy CD-iket.

A rendszer bevezetésére a lap információi szerint két év múlva kerülhet sor. A Microsoft abból indul ki, hogy legalább 100 millió számítógépet kell értékesíteni, hogy az új biztonsági rendszer meghonosodjon.

Monopolproblémák

A Microsoft a Palladium révén új piaci szegmenseket is fel kíván tárni. Az is ismert, hogy a projektet teljesen a Windowsra szabják. Ez azonban a szoftvergyártó számára még problémákat jelenthet az amerikai monopoljogi szabályok miatt.

Szakértők véleménye szerint a projekt gigantikus méretű. Mivel a javított biztonsági intézkedéseket pusztán a szoftverek révén nem lehet elérni, a Microsoft maga mellé állította a chipek piacának együttesen 99 százalékát felügyelő Intelt és az AMD-t. Ezen kívül folynak a tárgyalások a vezető számítógépgyártókkal, a Dell-el, a HP-vel és az IBM-el.

Forwardolás csak engedéllyel

A Newsweek szerint a Palladium biztonsági intézkedések egész sorát ígéri a felhasználónak. Így például a user a jövőben eldöntheti, mi történjen az emailjeivel. Egészen konkrétan megakadályozhatja, hogy a címzett a levelet lemásolja, vagy harmadik személynek forwardolja.

A hitelkártyaszámokat különleges biztonsági eljárással titkosítják, és így a virtuális betörőknek a fejlesztők szerint nem lesz semmi esélye ezek megkaparintására.

Publikus kód

Amerikai sajtóértesülések szerint a Microsoft részben nyilvánosságra is hozná a biztonságos gépekre írt Palladium forráskódot, egészen pontosan a rendszer magját. Ezzel növelnék a bizalmat az új eljárással szemben - idézik Mario Juarez-t, a Microsoft illetékes menedzserét.

Mindent egy helyen
A koncepció kiterjed a tűzfalakra, titkosításra, vírusvédelemre, beléptető-ellenőrző rendszerekre, spamszűrőkre és a digitális jogvédett anyagok kezelésére (Digital Rights Management). Különösen sokat vár a Microsoft a jogvédelem végfelhasználóra kiterjesztésétől: így nem csak a zenei ipar ellenőrizheti a zeneszámainak felhasználását, de a magánfelhasználó is megszabhatja, egyáltalán ki nézheti meg az emailjeit.
Jim Allchin, a szoftvercég egyik vezetője is kiemeli, hogy az új koncepció lehető legtöbb elemét szeretnék átláthatóvá tenni. A kartellperben Allchin tanúként még azt vallotta, hogy a Windows-XP forráskódjának nyilvánosságra hozatala az operációs rendszert sebezhetőbbé tenné a behatolók és a vírusírók számára.

"A menedzser véleménye ezek szerint tökéletesen ellentéte a korábbinak" - jegyezte meg Bruce Perens, a Debian projekt vezetője. A Microsoft szerinte így közvetve beismeri, hogy a forráskód nyilvánosságra hozatala nem okoz feltétlenül biztonsági problémákat.

Bruce Schneier biztonsági szakértő ezzel szemben szkeptikus a Microsoft terveivel kapcsolatban. A Wall Street Journal-nak nyilatkozva elmondta, ez volna a számítógép történetében az első eset, hogy egy ilyen megoldás tényleg működne. Mostanáig a titkosítási eljárásokat rosszul alkalmazták, és ezért lehetett feltörni őket. Ezért Schneier szerint a Palladiumnak jóformán semmi esélye, hogy hatékony védelmet nyújtson.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!