Sára, Márió
2 °C
6 °C

Forradalom az irodában

2006.05.16. 12:05
Egymilliárd szoftverhasználati minta alaján készült el az Office 2007, amelyet élőben is megtekintettünk. Úgy tűnik, a munka gyorsabb lesz, mint eddig.

A felhasználói élmény fokozása programról mindig azt hittem, hogy egyszer majd betódulnak a szerkesztőségbe a Microsoft szakmunkásai, koktélokat meg egzotikus ételeket szolgálnak föl, és bepötyögik helyettünk a cikkeket, hogy még véletlenül se kelljen a számítógéphez nyúlnunk. Sajnos kiderült az igazság: a Microsoft a program keretében csupán azt figyeli meg, hogy melyik menüpontokra kattintunk a legtöbbször, mert ez alapján akar jobb termékeket gyártani.

Forradalom az asztalon

Takeshi Numoto, a Microsoft irodai termékekért felelős szakértője bebizonyította, hogy az eddig összegyűlt egymilliárd szoftverhasználati minta rögzítése nem volt hiábavaló. Az általa élőben bemutatott Office 2007 kezelőfelülete ugyanis várhatóan megkönnyítheti az infómunkások mindennapi életét, sőt, a látottak alapján talán azt sem merészség kijelenteni, hogy most történt meg az első forradalmi változás a szoftverek kezelőfelületén, amióta feltalálták a "fájl, szerkesztés, nézet" menüt.

Numoto úr előadása szerint könnyű lehet használni a szoftvert, mert minden fontos parancs elérhető: eltűnnek ugyanis a parányi gombokból álló eszköztárak meg a túlbonyolított menük, és helyettük úgynevezett eszközszalagok lesznek. Numoto úr természetesen elárulta, hogy mitől lesz igazán gyors a munka: a legfőbb szalagon azok a parancsok vannak, amelyekre a felhasználók klikkolásainak több mint háromnegyede megy. Magyarán a munkaidő java részében valószínűleg még eszközszalagot sem kell majd váltanunk. Emellett a szalagok egy logikus munkamenet szerint vannak egymás mögé rendezve: első helyen vannak a tartalomhoz kapcsolódó eszközök, utána meg a végső simítások elvégzéséhez szükséges díszítőeszközök. A speciális eszközök – például amelyek a táblázatok, képek vagy grafikonok kezeléséhez szükségesek – csak akkor jelennek meg, ha egy táblázatra, képre vagy grafikonra klikkolunk.

A felhasználói élmény egyik legfontosabb fokozója talán az lesz, hogy a változtatások mindig azonnal láthatóak. A betűtípusok közt lépkedve az kijelölt szöveg automatikusan felveszi az adott betűtípus képét, a bemutatók kinézete meg az éppen kijelölt sablon mintájára alakul át. Viszont okozhat gondot a kezdetekben, hogy az óriási sablongyűjteményből nehéz lesz kiválasztani a legjobbakat.

Az Office 2007 meg tudja nyitni az Office korábbi verzióiban készült fájlokat, és menteni is tud régi formátumokban, de érdemes lesz áttérni az új xml alapú fájlformátumra, mert ezzel nehezebb lesz adatot veszteni, könnyebb lesz több dokumentumon ugyanazt a változtatást elvégezni (például céges fejlécet cserélni), és kisebb lesz a dokumentumok mérete, mint most.

Korlátolt indítómenü?

Egyelőre nem került a kezeim közé az Office 2007, de néhány percig le tudtam ülni egy laptophoz, amelyen futott, és egy apró kis hiányosságot sikerült felfedeztem. A bal felső sarokban van egy Office indítómenü, ami rímel a Vista startmenüjének a gombjára. Itt a fájlkezeléshez kapcsolódó menüpontok vannak, például a megnyitás, a mentés meg a nyomtatás, de ez nem általános Office gombként működött, azaz például Excelben sehogy sem tudtam új Word vagy PowerPoint dokumentumot nyitni.

Maradjanak velünk, hamarosan még többet megtudhatnak az új Office előnyeiről és hátrányairól. Amíg nincsenek saját képernyőmentéseink, nézzék meg ezt a korábban is közzétett videót!