Alfréd
-3 °C
3 °C

Nem kezeli bankjegyek képét az új Photoshop

2004.01.12. 15:05
A Photoshop legújabb változatai nem engedik a felhasználónak, hogy bankjegyek képével dolgozzon. A jegybankok nyomására a szoftverekbe integrált szűrő képességeit titokban tartják.
Az Adobe Systems olyan eljárást rejtett el a szoftverében, amely elejét veszi a pénzhamisításoknak. Ezt a vállalat azt követően ismerte el, hogy egy Photoshop-felhasználó képtelen volt kinyitni egy húszdolláros bankjegy képét.

A szűrést az állami hivatalok nyomására helyezték el a képkezelő szoftverben. A bankjegyeket kiszűrő eljárás kifejlesztője a 27 jegybankot tömörítő konzorcium (Central Bank Counterfeit Deterrence Group) volt.

Titkos részletek

Az Adobe nem kívánt arról nyilatkozni, hogy más szoftvergyártók mely alkalmazásaiba integrálták már az eljárást, illetve mi a pontos működési elve. Ezek az információk ugyanis a pénzhamisítókat segíthetnék a szoftveres védelem megkerülésében. Felhasználók szerint az érintett szoftver a Photoshop CS, a Photoshop 7-ben még nincs ilyen funkció.

Az Adobe szerint a technológia minimális befolyással van a becsületes felhasználók munkájára. Viszont elejét veszi annak, hogy bankjegyeket másoljanak le a programmal, és figyelmeztető üzenetet állít össze.

A felhasználók csak lesnek

A felhasználók kevésbé örülnek a rejtett intézkedésnek. Az Australian IT híroldal szerint felháborodott Adobe-ügyfelek rohamozták meg a cég üzenőoldalát, további korlátozásoktól tartva és cenzúrát emlegetve.

Ezt nem tudom elhinni, teljesen sokkolt a hír, jelentette ki Photoshop-Users-Group elnöke, Stephen M. Burns. Meglátása szerint nem vezet jó irányba, ha a kormány hatalmát egy kereskedelmi szoftverbe integrálják.