Judit
2 °C
7 °C

Súlyos biztonsági hiba a PGP-ben

2002.07.12. 14:02
A Pretty Good Privacy a világ legelterjedtebb titkosítóprogramja. Biztonsági szakértők nemrég olyan hibát találtak az Outlook levelezőprogramhoz fejlesztett PGP plug-inben, amely teljesen kiszolgáltatotta teszi a felhasználó számítógépét.
A világon szinte mindenütt PGP-t használnak, ahol fontos dokumentumok titkosítására illetve titkosított elektronikus levelezésre van szükség. A Microsoft Outlook pedig a világ legelterjedtebb levelezőprogramja. Az eEye Security szakemberei az elmúlt héten felfedezték, hogy a két program találkozása egy rendkívül veszélyes biztonsági rést hordoz magában. A hiba nem a titkosító formulákban van, hanem az úgynevezett plug-inben, amely lehetővé teszi, hogy az Outlookon belül a felhasználó pár kattintással titkosítsa elektronikus levelét.

A hibát kihasználó képzeletbeli hacker egy kézzel kódolt, üzenetet nem tartalmazó emailt küldhetne, amely megnyitás után hibaüzenetet küld, majd átadja a számítógép irányítását a hackernek, aki onnantól a feltűnés nélküli kavarás széles eszköztárát alkalmazva hozzájuthatna a gépen tárolt valamennyi adathoz. "Bármit megtehet, programot futtathat, elolvashatja az emaileket, backdoort telepíthet, ellophatja a kulcsokat. Mindent lehallgathatna." - magyarázza Maiffret, az eEye vezérigazgatója a biztonsági rést. Maiffret egyébként nem tudott olyan esetről, amelyben ezt a biztonsági rést használta ki egy támadó.

Maiffret szerint a programozási hiba a plug-in forráskódját vizslató szakavatott kóderek számára sem ugrott elő nyilvánvaló hibaként.

Eudora gut, Outlook Express gut

Mint ismert, a Network Associates februárban leállította a Pretty Good Privacy fejlesztését, miután a program alapját író Philip Zimmermann kilépett és a freeware változattal párhuzamosan futó fizetős vállalati verzió csekély vásárlóközönséget vonzott. A cég ugyanakkor egy hét leforgása alatt leprogramozta és honlapján letölthetővé tette a hiba javítását. A gyors munka szükségességét indokló körülmény, hogy az amerikai szövetségi nyomozóhivatal és az összes nemzetbiztonsági szakszolgálat a PGP-t használta kommunikációja biztosításához. A Network Associates részvényeinek árfolyama egyre csak zuhan.

Az emailtitkosító plugint egyébként maga Philip Zimmerman is használja, igaz ő a biztonsági rés által nem fenyegetett Eudora levelezőprogramot használ. Ugyancsak nyugodtan szórakozhat, aki az Outlook butított verzióját, az Outlook Expresst használja.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?