Móric
14 °C
17 °C

Svédek nyerték a 24 órás programozóversenyt

2007.05.06. 19:59
Szombat délelőtt 9-től tizenegy ország harminc csapata kódolt egy teljes napon keresztül a hetedik BME Nemzetközi 24 órás Programozóversenyen. A kétfordulós verseny döntőjét a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Informatikai épületében rendeztték, ahol ezúttal a svédek nyertek.

A harminc csapat a márciusban kb. 200 indulóval megtartott internetes forduló huszonhét legjobbjából, valamint a vándorkupával visszatérő tavalyi dobogósokból állt össze. A verseny főtámogatója idén is a Fornax ZRt. volt, a szervezők pedig a BME-n működő Magyar Villamosmérnök- és Informatikushallgatók Egyesülete (MAVE) és a Simonyi Károly Szakkollégium diákjai.

A csapatok eredményhirdetésre várnak(kép: challenge24.org)

Sokrétű tudás kellett

A megmérettetésen az Amerikai Egyesült Államok, Ausztria, Hollandia, Lengyelország, Lettország, Magyarország, Románia, Svédország, Spanyolország, Szerbia, és Ukrajna programozói vettek részt. Az angol nyelvű feladatok megoldásán a háromfős csapatok saját számítógépeiken dolgozhattak, helyi hálózatról a szervezők gondoskodtak. A fejlesztőeszközökre, könyvekre, operációs rendszerre vonatkozóan nem volt megkötés, de a csapattagoknak tilos volt bármilyen külső segítséget igénybe venniük.

A feladatokat Darabos Dániel és Németh András, a BME doktorandusz hallgatói készítették. A problémák megoldása a verseny hagyományainak megfelelően az informatikai tudományágak széles körű ismeretét igényelte, az eredményes szerepléshez gyors és precíz kódírási képesség mellett szükség volt hálózati ismeretekre és jártasságra a mesterséges intelligencia és a számítógépes grafika terén.

Egy teljes napig kellett bírni (kép: challenge24.org)

A Kwargok durvák

A verseny kezdetén a csapatok egy-egy virtuális űrhajó fedélzetére kerültek, ahol egy napot töltöttek el. A képzelt űrhajó haladásra képtelen volt, helyzete az "űrhajósok" számára ismeretlen. A tájékozódáshoz és az elinduláshoz szükséges radart és hajtóművet a versenyzőknek kellett elkészíteniük. A komponenseket egy szerveren szerelhették fel a hajójukra, és ezek után kezdődött a kaland: kincsszerzés a bolygókon, azaz további teljesítendő feladatok.

A képzeletbeli űrben a többi csapat és egy ellenséges faj, a Kwargok veszélyeztették a küldetések sikerét, miattuk érdemes volt gondoskodni pajzsról, torpedóról és lézerről. A csapatok az ellenfelek megsemmisítésével, illetve kincsek megszerzésével szerezhettek pontot. Ha egy csapat űrhajóját kilőtték, negyed óra kényszerpihenőre vonult.

Valahol egy virtuális galaxisban (kép: challenge24.org)

Taroltak a svédek

A feladatok megoldását vasárnap délelőtt 9 és délután 3 között értékelték. A több mint 5000 euró összdíjazású verseny fődíját és a vándorkupát a svéd Balloons'R'Us csapat vihette el, és a második és a harmadik helyezett is svéd lett (Jon far bestämma, illetve Team KTH Itello). A Ballons'R'Us legénysége bejárta a bolygók felét, és ők készítették a legrészletesebb csillagtérképet. A legjobb magyar csapat, a pizza2code a tizedik helyen végzett.

"Még mindig teljes gőzzel működik az adrenalinpumpa, de ma este biztosan jól fogok aludni" – nyilatkozta az MTI-nek az eredményhirdetés után Fredrik Niemela:, a győztes csapat vezetője, aki szerint "nem is igazán a feladatok voltak nehezek, hanem az, hogy jobban teljesítsünk, mint a többi 29 csapat". Niemela: és társai egyébként már negyedszer vettek részt a megmérettetésen, de csak háromszor szállhattak versenybe, mert tavaly ők írták a feladatokat.

A verseny honlapján levő blogban részletesen is nyomon lehet követni a 24 óra eseményeit.