Árpád
-2 °C
4 °C

Svédek nyerték a 24 órás programozóversenyt

2007.05.06. 19:59
Szombat délelőtt 9-től tizenegy ország harminc csapata kódolt egy teljes napon keresztül a hetedik BME Nemzetközi 24 órás Programozóversenyen. A kétfordulós verseny döntőjét a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Informatikai épületében rendeztték, ahol ezúttal a svédek nyertek.

A harminc csapat a márciusban kb. 200 indulóval megtartott internetes forduló huszonhét legjobbjából, valamint a vándorkupával visszatérő tavalyi dobogósokból állt össze. A verseny főtámogatója idén is a Fornax ZRt. volt, a szervezők pedig a BME-n működő Magyar Villamosmérnök- és Informatikushallgatók Egyesülete (MAVE) és a Simonyi Károly Szakkollégium diákjai.

A csapatok eredményhirdetésre várnak(kép: challenge24.org)

Sokrétű tudás kellett

A megmérettetésen az Amerikai Egyesült Államok, Ausztria, Hollandia, Lengyelország, Lettország, Magyarország, Románia, Svédország, Spanyolország, Szerbia, és Ukrajna programozói vettek részt. Az angol nyelvű feladatok megoldásán a háromfős csapatok saját számítógépeiken dolgozhattak, helyi hálózatról a szervezők gondoskodtak. A fejlesztőeszközökre, könyvekre, operációs rendszerre vonatkozóan nem volt megkötés, de a csapattagoknak tilos volt bármilyen külső segítséget igénybe venniük.

A feladatokat Darabos Dániel és Németh András, a BME doktorandusz hallgatói készítették. A problémák megoldása a verseny hagyományainak megfelelően az informatikai tudományágak széles körű ismeretét igényelte, az eredményes szerepléshez gyors és precíz kódírási képesség mellett szükség volt hálózati ismeretekre és jártasságra a mesterséges intelligencia és a számítógépes grafika terén.

Egy teljes napig kellett bírni (kép: challenge24.org)

A Kwargok durvák

A verseny kezdetén a csapatok egy-egy virtuális űrhajó fedélzetére kerültek, ahol egy napot töltöttek el. A képzelt űrhajó haladásra képtelen volt, helyzete az "űrhajósok" számára ismeretlen. A tájékozódáshoz és az elinduláshoz szükséges radart és hajtóművet a versenyzőknek kellett elkészíteniük. A komponenseket egy szerveren szerelhették fel a hajójukra, és ezek után kezdődött a kaland: kincsszerzés a bolygókon, azaz további teljesítendő feladatok.

A képzeletbeli űrben a többi csapat és egy ellenséges faj, a Kwargok veszélyeztették a küldetések sikerét, miattuk érdemes volt gondoskodni pajzsról, torpedóról és lézerről. A csapatok az ellenfelek megsemmisítésével, illetve kincsek megszerzésével szerezhettek pontot. Ha egy csapat űrhajóját kilőtték, negyed óra kényszerpihenőre vonult.

Valahol egy virtuális galaxisban (kép: challenge24.org)

Taroltak a svédek

A feladatok megoldását vasárnap délelőtt 9 és délután 3 között értékelték. A több mint 5000 euró összdíjazású verseny fődíját és a vándorkupát a svéd Balloons'R'Us csapat vihette el, és a második és a harmadik helyezett is svéd lett (Jon far bestämma, illetve Team KTH Itello). A Ballons'R'Us legénysége bejárta a bolygók felét, és ők készítették a legrészletesebb csillagtérképet. A legjobb magyar csapat, a pizza2code a tizedik helyen végzett.

"Még mindig teljes gőzzel működik az adrenalinpumpa, de ma este biztosan jól fogok aludni" – nyilatkozta az MTI-nek az eredményhirdetés után Fredrik Niemela:, a győztes csapat vezetője, aki szerint "nem is igazán a feladatok voltak nehezek, hanem az, hogy jobban teljesítsünk, mint a többi 29 csapat". Niemela: és társai egyébként már negyedszer vettek részt a megmérettetésen, de csak háromszor szállhattak versenybe, mert tavaly ők írták a feladatokat.

A verseny honlapján levő blogban részletesen is nyomon lehet követni a 24 óra eseményeit.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?