Judit
2 °C
7 °C

Játék készült a virginiai mészárlásról

2007.05.18. 17:00
Egy ausztrál netező flashjátékot készített a virginiai műszaki főiskolán áprilisban történt lövöldözésről. A ronda és rövid amatőrmunka semmilyen morális üzenetet nem hordoz, ezért az online sajtó felháborodott rajta.

A V-Tech Rampage című program már csak egy tüköroldalon elérhető, az alkotó honlapját ugyanis a szolgáltató letiltotta, amikor tudomást szerzett a játékról.

Vérengzés játszásiból

A játékban, a virginiai lövöldözőt, Cso Szjung Hu utolsó napját élhetjük át három felvonásban. Az első részben két tanulót kell megölni (nincsenek nevesítve, de nyilvánvaló, hogy az első áldozatokról, Emily J. Hilscherről és Ryan C. Clarkról van szó), valamint minden szemtanút, aki látja a gyilkosságokat. A háttérzene – a Collective Soul Shine című száma – az elkövető egyik kedvence volt.

Az első emberölések után Szjung Hu egy csomagot küldött az NBC amerikai tévétársaságnak – ezt dolgozza fel a második felvonás, ahol rendőröket elkerülgetve kell eljutni a postahivatalig. Végül, a harmadik epizód az egyetem egyik épületében, a Norris Hallban játszódik, ahol időre kell megölni mindenkit. Ha ez is sikerül, a mészáros pixelhasonmása fegyverével vet véget az életének és a játéknak.

Az özönvíz előtti grafikával készült, nyilvánvalóan amatőr által programozott játék több tematikus blogban is felháborodást keltett, és csak napok kérdése, hogy a nagyobb lapok is felfigyeljenek rá. A Sydneyben élő alkotó, bizonyos Ryan Lambourn (netes becenevén PigPen) ugyanis nem adott különösebb magyarázatot arra, miért készítette a V-Tech Rampage-et. Lambourn netes üzeneteiből az tűnik ki, hogy egy vélhetően fiatal srác öncélú heccjéről van szó.


Galéria - Kattintson!

Nem az első

Korábban készültek már hasonló játékok, a filmiparban dolgozó Danny Ledonne például az 1999-es littletoni középiskolai mészárlás hatodik évfordulójára alkotta meg a Super Columbine Massacre RPG-t. Super Columbine Massacre RPG című programját. A bizarr szerepjátékban a játékos a két gyilkos, Eric Harris és Dylan Klebold napját játszhatja végig az ámokfutásra való felkészüléstől a mészárláson át az öngyilkosságig. Ledonne a játékkal akart tiltakozni az erőszak ellen, helyenként súlyosan demagóg módon (a srácok például haláluk után a pokolba kerülnek, ahol a Doom szörnyeit kell tovább irtaniuk). A projekt érdekessége, hogy a játéka a tavalyi montreali ámokfutó, Kimveer Gill egyik kedvence volt.

Régóta dúl a harc a játékipar, a politikusok és az érdekképviseleti szervezetek között, hogy az erőszakos játékok mennyiben felelősek az iskolai mészárlásokért. A játékok egyik leghevesebb támadója, Jack Thompson szenátor a saját jogán ki is provokált egy, a fentiekre emlékeztető programot. Az I'm OK – A Murder Simulator a játékellenes indítványok olykor demagóg érveléstechnikáját parodizálja, miközben lövöldözős jeleneteiben maga is az öncélúság hibájába esik. Az efféle alkotások a játékiparnak többet ártanak, mint használnak – a V-Tech Rampage is csak újabb olaj a tűzre.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?