Mátyás
-6 °C
1 °C

Terjeszti az igét a Microsoft

2001.07.06. 11:33
Drótnélküli alkalmazások, a .NET stratégia és a rendszergazdák elcsábítására kifejlesztett Microsoft Operations Manager rendszermenedzselő szoftver állt a háromnapos barcelonai Tech Ed-konferencia középpontjában. Tudósítónk a helyszínen tesztelte az előadókat és a helyi sportcsarnok befogadóképességét.
Július 3.-6. között Barcelonába gyűlik a Tech Ed nevű rendezvényre az európai informatikustársadalom microsoftos szegmense. Az összesen 56, főleg európai országból érkező több mint 7500 résztvevő komoly tömeget alkot. A szervezők számára nem jelentett különösebb problémát megfelelő helyet találni a több ezer embernek: az olimpia után üresen álló sportcsarnokok megtelnek.

Elég komoly élmény egy légtérben ebédelni ennyi emberrel egy fedett futballpályán. Este pedig kétszáz busz vár az emberekre, országok szerint csoportosítva. Reggel fél kilenctől este fél nyolcig tizenegynéhány helyszínen adnak elő, ehhez jönnek még a kiállítások, laborgyakorlatok, emléktárgy-boltolás. Az előadások között egyik helyszínről a másikba is kábé negyed óra az az út gyalogolva, sőt ez az idő tovább nőhet, ha a kiállítók, vagy a büfé felé vezet az út, így a szünetek nem tűnnek rövdnek. Így aztán izmosodnak a programozók az egész napos, laptopcipeléssel egybekötött gyalogtúrákon.

Drótnélküli a háló

Egyébként minden drótos, azaz inkább madzagless. Végre jól használható WEB-, WA-, CE-alkalmazások segítik az embereket elnavigálni a programok között. A hálózat nagyjából lefedi a területet, csak a terhelése nagy, hála az ingyen kölcsönözhető madzagless kártyáknak.

A Microsoft az ige terjesztésére minden alkalmat megragad: az előadások szinte minden témát felölelnek A sláger a .NET stratégia, és debütál az XP is. Természetesen az előadások anyagai ott vannak kézreigazítva, sőt egyéni postaláda, szavazás, kérdőívezés, árverés is van. Azoknak, akiknek esetleg már lemerült a kütyüje, néhány száz gépet üzembe állított a Compaq.

Nyomul a Microsoft

A Microsoft fejlesztői közül is adtak elő néhányan. Az egyik zsúfolásig megtelt teremben David Solomon tartott lebilincselő előadásokat: Win2K/XP processz és szálkezelés ütemezése, illetve memóriamenedzsment témakörökben. Percek alatt szedte darabjaira a rendszert, minden lépését demonstrálta, prezentációi - szemben más előadásokkal - mindig sikeresek voltak.

Mark Russinovich a Sysinternals segédprogramjairól tartott egy különelőadást. Ezeket a hasznos programokat minden rendszerbuherátornak illene ismernie. (Például NEWSID - klónozáshoz, RegMon - regisztációs adatbázis figyelésre.) Ők ketten írták az Inside Windows2000 könyvet, mely alapmű azoknak, akik a rendszert mélyebben akarják megismerni.

Redszermenedzsment felsőfokon

A rendszergazdák valószínűleg a nyálukat csorgatják majd a Microsoft új termékét, a Microsoft Operations Manager 2001-et látva. Ez a termék az új stratégia szerint került bele a kosárba, teljes rendszermenedzsmentet tesz lehetővé. A termék a Operations Manager microsoftosításaként keletkezett. A MOM képes begyűjteni szinte minden forrásból (logok, regisztrációs adatbázis, dump, stb.) az adatokat, ezeket feldolgozni, jelentéseket készíteni, illetve a tudásbázisa alapján valós időben beavatkozni, eszkalációs folyamatokat elindítani, menedzselni, így a napi fárasztó rendszergazdai rutin logolvasásokat megszüntetni, illetve hiba esetén automatikusan riasztani a felelősöket. A belső tudásbázisa folyamatosan bővül az üzemeltetés során, így a visszatérő problémák esetén másvalakinek nem kell újra előröl kezdenie a hibakeresét.

A biztonsággal foglalkozó előadáscsoport is nagyon népszerű volt. A vírusvédelemtől, a biztonságos, egyszeri azonosításon, tűzfalbeállításokon keresztül a biztonságos rendszerkörnyezet beállításáig szinte mindenről esett szó. Aki esetleg kedvet kapott hozzá, azt várja jövő nyáron a kilencedik alkalommal megrendezésre kerülő Tech Ed.