Auguszta
-4 °C
2 °C

Veszélyes a netes telefon?

2006.01.31. 16:15
A biztonsági okokból alkalmazott titkosítási technológiák hamarosan bumeránggá válhatnak, mivel lehetetlenné teszik az elektronikus bűnözői csoportok aktivitásának felfedését, véli egy brit-amerikai szakértői csoport.

A kíbertérből érkező nagyszabású támadások eszközévé válhatnak a netes telefonos alkalmazások, figyelmeztet a Communications Research Network (CRN). A brit és amerikai ipari szakértők, illetve tudományos kutatók alkotta csoport meglátása szerint sok alkalmazásban a beépített titkosítási technológiák lehetetlenné teszik az adatfolyamok lehallgatását.

A biztonsági okokból alkalmazott technológiák hamarosan bumeránggá válhatnak, mivel lehetetlenné teszik az elektronikus bűnözői csoportok aktivitásának, például a DoS-támadások megszervezésének felfedését, írta jelentésében a CRN.

Fedjék fel a kártyáikat

A rejtve szervezett botnet-támadások fenyegető veszélyének kivédésére a CRN arra szólította fel a VoIP-szolgáltatókat, hogy nyílt szabványokat használjanak, illetve tárják fel a protokolljaik specifikációit.

A VoIP-vel kapcsolatos nagy probléma, hogy a gyanús forgalmat az internetes szolgáltatók a hatalmas adatmennyiségben rendkívül nehezen tudják csak felderíteni, írta a pte hírügynökség.

A kereskedelmi, nem nyílt protokollszoftver alkalmazása, illetve a VoIP-szolgáltatók és az internetes szolgáltatók közti hiányos kommunikáció veszélyes elegyet alkot. Az utóbbin is szükséges javítani a nyílt szabványokra való átállás mellett, véli a CRN.

Leállhat az üzlet

A VoIP-boom ezen kívül komoly biztonságtechnikai kihívásokkal jár. Bár a vállalatok komoly megtakarításokat érhetnek el az internetes telefóniával, az adatvédelem illetve a beszélgető felek megfelelő azonosítása egy sor biztonsági kérdést vet fel, vélte Rainer Link, a Trend Micro vezető biztonsági szakértője.

Mivel a VoIP viszonylag fiatal kommunikációs technológia, elképzelhető, hogy bűnözői csoportok látókörébe kerül, véli Link. Ezért jelenleg nem tanácsolja a vállalatoknak a teljes átállást, különben egy esetleges támadás a teljes kommunikációs struktúrát lebéníthatná, jelentette ki a szakértő.