Bernadett
-2 °C
4 °C

Ingyen telefonálnak a hackerek

2005.11.15. 10:45
A nullára állított kódjelek miatt az internetes telefonon zajló beszélgetés teljes időtartama megszakadt hívások sorozatának látszik. Így a vezetékes hálózatba folytatott beszélgetés nem kerül semmibe.

Sajtóértesülések szerint számítógépes kalózok arra használják az internetes telefonálást (VoIP), hogy ingyenes beszélgetéseket folytassanak a vezetékes hálózatba. A Broadband Business Forecast szaklap munkatársainak sikerült manipulálni az ilyen beszélgetések elszámolását.

A beszámoló szerint ehhez elegendő volt megváltoztatni a VoIP-beszélgetések kódolását. Mivel a távközlési cégek magát a VoIP-adatfolyamot használják a beszélgetések elszámolására is, a hackerek úgy módosították az adatokat, hogy a telefonálás egyszer csak ingyenessé vált, írta a N24 híroldal.

Megint megszakadt

A jelek szerint ez úgy lehetséges, hogy bizonyos nullára állított kódjelek miatt a teljes időtartam megszakadt beszélgetések sorozatának számít. Megszakadt beszélgetésekért pedig nem kell fizetni. A telefontársaságok eddig semmilyen adatot nem adtak ki a hasonló esetekkel kapcsolatban.

A Broadband Business Forecast szerint a csalás csakis bizonyos hardverkomponensekkel (switches) lehetséges. Jelenleg a szakértők azon dolgoznak, hogy megtalálják és kiküszöböljék a biztonsági réseket.