Emma
-2 °C
6 °C

Magyar oldalakat töröltek a török crackerek

2003.06.05. 15:50
Török hackerek szerda éjjel deface-támadást indítottak magyar oldalak, köztük a Pardey.org szervere ellen, mely főleg nonprofit és zenei oldalakat tárol. A támadók csak a címlapokat törölték, a többi tartalom nem sérült meg. A szerver a biztonsági rés javításáig nem elérhető a hálón.
A támadás következtében ideiglenesen elérhetetlenné vált mintegy száz oldal, köztük olyan zenei oldalak, mint a Drumandbass.hu, a fürdős-vetítős partikat hirdető Cinetrip.hu, a Breakbeat.hu, a Goatrance.hu és a frankhegyi partikat hirdető Frankhegy.hu oldal is. A feltört címlapok helyén török nyelvű üzenet olvasható, mely szerint a Diyarbakir Hacker Team defacelte az oldalakat. Várhatóan a mai nap folyamán már elérhetővé válik a szerver, amint a rendszergazda megoldotta a dolgot, mondta el kérdésünkre Somogyi Endre, a Pardey.org egyik tulajdonosa.

Még javítják

"Tudok a betörésről, ha minden rendben megy, ma már újra elérhető lesz a Cinetrip oldala " - nyilatkozta kérdésünkre Laki László, a Cinetrip vezetője. Mint mondta, nem tud arról, hogy a crackerek töröltek volna valamit, reméli, hogy minden adatuk megvan.

A Pardey.org a zenei oldalak mellett rengeteg magánszemély személyes oldalait is tárolta, melyek szintén elérhetetlenek. A hp.pardey.org oldal tulajdonosa, Hamza Péter (Happe) az Indexnek elmondta, hogy a crackertámadás következtében szerencsére nem tűntek el az anyagai, csak egyelőre elérhetetlenek.

"Gusztustalan lépés"

A mechanik512.pardey.org dizájnportfólió tulajdonosa, Vajda Zsolt (The Tornado) szerint nem az a probléma, hogy megtörték az oldalt, hanem a crackerek gondolkodásmódja. "A pardey.org egyike azon kevés hostoknak, ami teljes jóindulatból, teljesen ingyen ad egy jó hostot, gyorsat, szépet, stílusosat, minőségit, bannermenteset". Mint mondta, a szerveren többnyire nonprofit oldalakat és portfóliókat tárolnak. "Nem tartalmaz semmi olyat, ami indokolná a megtörését. Ez olyan mintha megtörnék a voroskereszt.hu-t, gusztustalan lépés" - véli Vajda Zsolt.

A Diyarbakir Hacker Team listáján már többszáz oldal feltörése szerepel. A szerdai szórásba bekerült a német Ll-shop.de és az osztrák Ideasign.at is. A most feltört oldalak közös jellemzője, hogy a szerveren Linux fut, valószínűleg egyazon biztonsági rés kiaknázásával juthattak be a támadók a gépekre.