Irén, Írisz
-2 °C
8 °C

Az otthoni filmjeinket nézhetjük mobilon

2005.01.04. 12:34
Otthoni számítógépünket alakítja át multimédiás szerverré az Orb Networks új szoftvere, amellyel így mobiltelefonunkról és munkahelyi számítógépünkről is megnézhetjük lementett filmjeinket és zenéinket. Sőt, ha tévékártya van a gépben, annak az adását is bárhol megnézhetjük.
A csütörtökön kezdődik Las Vegasban a fogyasztói elektronikai eszközökkel foglalkozó Consumer Electronics Show, amelynek az Orb Networks lesz az egyik kiemelt kiállítója. A vállalat legfőbb terméke egy olyan szoftver, amellyel távolról is elérhetőek az otthoni számítógépen tárolt filmek, zenék és tévéadások; a júzernek csupán olyan mobiltelefonnal, laptoppal vagy tenyérszámítógéppel kell rendelkeznie, amelyben van rendes böngésző, ugyanis azzal csatlakozhat az otthoni multimédiás szerveréhez.

Beindult az iparág

A júzerek alig egy éve vásárolhatnak filmeket és zenéket az interneten, de az online tartalomszolgáltatások e rövid idő alatt is nagyon népszerűek lettek. A gondot csupán az okozza, hogy a felhasználók többsége nem kötődik túlzottan a számítógépéhez, és sokan bosszankodnak amiatt, hogy hiába tudnak több tízezer fájlt tárolni a hordozható eszközeiken, ha a számítógép marad a központ, mindig oda kell visszatérniük, íra a Cnet.

Az Orb megkerülte a problémát, és továbbra is a számítógépet használja központként, viszont megoldotta, hogy a szoftverével bárki bármilyen hálózatról rátapadhasson a multimédiás tartalomforrásra. Ehhez csupán telepíteni kell a szoftvert az otthoni gépre, és onnantól kezdve a júzer akár mobiltelefonjáról is meghallgathatja a zenéit, vagy ha van a számítógépében tévékártya, akár tévézhet is.

A szolgáltatás használatához a szélessávú kapcsolaton kívül egy Windows XP Media Center operációs rendszerrel felszerelt számítógép is kell, ami Magyarországon kevéssé elérhető. A szolgáltatás egyébként évente nyolcvan dollárba, azaz körülbelül tizenötezer forintba kerül. A fogadó fél használhat laptopot, mobiltelefont vagy tenyérszámítógépet, és a szoftver menet közben beállítja a lejátszóhoz passzoló kép- és hangminőséget.

Legálisan megosztott tartalom

Az Orb Networks mellett persze mások is próbálkoznak, írta a Cnet, a Grouper p2p alkalmazása például kisebb csoportok számára teszi lehetővé, hogy a filmek és zenék illegális lemásolása nélkül egymás gyűjteményét használják. A Yahoo által decemberben megvásárolt Wuf nevű cég mobiltelefonon tesz elérhetővé multimédiás tartalmakat. Az Orb most olyan eszköz kifejlesztésén dolgozik, amely közvetlenül a tévére köthető, számítógép nélkül.