Aliz
6 °C
14 °C

Négy hónapig ingyenes a Vista

2007.02.27. 11:30
Hivatalosan harminc napig használható a Windows Vista a termékaktiválás nélkül, egy szintén hivatalos módszerrel azonban százhúsz napra növelhető a tesztidőszak.

Aki nem kattintotta be a Windows Vista telepítésekor az automatikus online aktiválást, harminc napig biztosan szabadon használhatja a Microsoft új operációs rendszerét, eddig tart a próbaidőszak. A harmicegyedik napon azonban a Windows indulásakor figyelmeztető üzenet jelenik meg, miszerint a gépen futó rendszer nincs regisztrálva, magyarán a kalózszerverekről lopott szoftverekkel egy kategóriába tartozik. Ezután megnyílik egy Internet Explorer ablak, és a felhasználónak ott helyben döntenie kell: vagy megveszi a szoftvert, vagy búcsút mondhat az elmúlt egy hónapban lementett adatainak.

Dwight Silverman saját bőrén tapasztalta meg, hogy milyen kellemetlen a szituáció, írja a Download Squad nevű techblog, de szerencsére elég volt beírnia az Internet Explorerbe a "C:\" parancsot, és máris hozzáfért a fájljaihoz. Így törölni tudta személyes dokumentumait, mielőtt visszaadta volna a tesztgépet.

Beépített hekk

A Download Squad szerint azonban van egy hivatalos módszer is, amellyel a harminc napos tesztperiódus százhúsz naposra bővíthető. A rendszert ugyanis egy parancs beírásával háromszor újra lehet élesíteni. A start gombra bökve be kell ütni a "Cmd" parancsot, amely megnyitja a szöveges terminált. Ide be kell írni a "slmgr -rearm" parancsot, meg kell nyomni az entert, végül újra kell indítani a számítógépet. Ezt persze nem a harmincegyedik napon kell megtenni, hanem előtte.

A megoldás nem titkos hekkelés, hanem teljesen legális módszer, amelyet a Microsoft épített bele a Vistába. A próbaidőszak meghosszabbítása tehát teljesen legális. Százhúsz nap után meg a mindenre elszánt felhasználók újratelepíthetik az oprendszert, és kezdhetik elölről az egészet.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?