Menyhért, Mirjam
18 °C
33 °C

Négy hónapig ingyenes a Vista

2007.02.27. 11:30
Hivatalosan harminc napig használható a Windows Vista a termékaktiválás nélkül, egy szintén hivatalos módszerrel azonban százhúsz napra növelhető a tesztidőszak.

Aki nem kattintotta be a Windows Vista telepítésekor az automatikus online aktiválást, harminc napig biztosan szabadon használhatja a Microsoft új operációs rendszerét, eddig tart a próbaidőszak. A harmicegyedik napon azonban a Windows indulásakor figyelmeztető üzenet jelenik meg, miszerint a gépen futó rendszer nincs regisztrálva, magyarán a kalózszerverekről lopott szoftverekkel egy kategóriába tartozik. Ezután megnyílik egy Internet Explorer ablak, és a felhasználónak ott helyben döntenie kell: vagy megveszi a szoftvert, vagy búcsút mondhat az elmúlt egy hónapban lementett adatainak.

Dwight Silverman saját bőrén tapasztalta meg, hogy milyen kellemetlen a szituáció, írja a Download Squad nevű techblog, de szerencsére elég volt beírnia az Internet Explorerbe a "C:\" parancsot, és máris hozzáfért a fájljaihoz. Így törölni tudta személyes dokumentumait, mielőtt visszaadta volna a tesztgépet.

Beépített hekk

A Download Squad szerint azonban van egy hivatalos módszer is, amellyel a harminc napos tesztperiódus százhúsz naposra bővíthető. A rendszert ugyanis egy parancs beírásával háromszor újra lehet élesíteni. A start gombra bökve be kell ütni a "Cmd" parancsot, amely megnyitja a szöveges terminált. Ide be kell írni a "slmgr -rearm" parancsot, meg kell nyomni az entert, végül újra kell indítani a számítógépet. Ezt persze nem a harmincegyedik napon kell megtenni, hanem előtte.

A megoldás nem titkos hekkelés, hanem teljesen legális módszer, amelyet a Microsoft épített bele a Vistába. A próbaidőszak meghosszabbítása tehát teljesen legális. Százhúsz nap után meg a mindenre elszánt felhasználók újratelepíthetik az oprendszert, és kezdhetik elölről az egészet.