Gizella
9 °C
14 °C

Internettelefonálást titkosít a kriptoguru

2005.08.01. 10:15
Phil Zimmermann, az emailtitkosítás klasszikusa, a PGP alkotója olyan VoIP (Voice over IP) alkalmazást írt, amely megakadályozza a hívás lehallgatását.

"Ezt most azért fedtem fel, mert szeretném formálni a biztonságos VoIP fejlődését" - közölte Zimmermann egy interjúban.

Phil Zimmermann neve a legismertebb titkósítóprogram, a Pretty Good Privacy (PGP) révén ismert, alakja kriptopunk és titokfrík körökben ikonikus fémjelzés. Majdnem tíz éve még a PGP-hez írt telefonos programot, a PGPfone-t, amellyel túlzottan is beelőzte korát. "Az internet még nem volt kész akkoriban" - vélekedett a szakember.

Piacevolúció

Phil Zimmerman
Phil Zimmerman
Időközben a szélessávon, internetprotokollon át folytatott telefonálgatás népszerűvé vált, főleg olcsósága és ingyenessége miatt.

A piackutatók arra számítanak, hogy a jövőben a magánbeszélgetések nyolcvan százalékát az interneten bonyolítják majd le, a fennmaradó húsz százalék pedig a világhálóról jut majd el a hagyományos telefonkészülékekhez.

Míg a Packet8 és a Vonage szélessávú internethez vezető aljazba dugható (illetve konkrét mobil-) telefonokat árul, a Skype-nál személyi számítógépen futó szoftverre lehet előfizetni.

Pókhálószaggató hackerek

A Cisco nemrég büszkén jelentette, hogy 5 millió VoIP telefonnal szolgált vidám arcú ügyfeleinek, majd a július folyamán ráébredt, hogy hálózatnak vannak biztonsági hiányosságai - például, hogy egy túlterheléses támadással ki lehet lőni egy vállalati telefonhálózatot.

Valami lesz

A VoIP adatok titkosítására már született egy nehézkesnek bizonyult publikus kulcsú infrastrukturális megoldás, de Zimmermanné nem ilyen." Lesznek saját termékeim, és megegyezünk cégekkel, hogy használhatják a termékeikben" - magyarázza a lekerekítetten szögletes keretű szemüveget viselő férfi.

A prototípussal már sikerült telefonálni, de a dolog "még nem elég érett". Zimmermann közlése szerint a titkosítás megszilárdult, csak a VoIP kliensprogramban vannak hibák.

A nyílt forrású Shoom VoIp kliensen alapuló alkalmazást egyelőre nem nevezték meg.