Villő
15 °C
29 °C

Nem nyertünk a videojáték-világbajnokságon

2008.11.10. 16:22
Hetvennyolc ország nyolcszáz játékosa mérkőzött meg Kölnben a World Cyber Games (WCG) nevű videojáték-világbajnokság döntőjén. A négynapos versenyen idén tizennégy játékkategóriában küzdöttek a játékosok, összesen 100 millió forint értékű díjakért. Sajnos a magyarok nem értek el komolyabb helyezést.

A WCG évről évre nagyobb lesz, a tavalyi tizenkét játék helyett idén tizennégy versenyszámban lehetett indulni. Ebből négy stratégiai játék (Starcraft, Warcraft III, Command & Conquer 3, Age of Empires III), kettő lövöldözős (Counter-Strike, Halo 3), kettő sportjáték (FIFA 08, Carom 3D), kettő autóversenyzős (Project Gotham Racing, Need for Speed), egy szerepjáték (Red Stone), egy verekedős játék (Virtua Fighter 5), egy gitárszimulátor (Guitar Hero III), egy pedig mobiltelefonos autóverseny (Asphalt 4).

Magyar versenyzőkért öt kategóriában izgulhattunk, ők a budapesti selejtező nyertesei voltak. Az Ace művésznevű Váczi Valentin Starcraftban a csoportból másodikként továbbjutva az egyenes kiesés első mérkőzésén kapott ki kínai ellenfelétől és tizenhatodik helyen végzett. FIFA 08-ban Tóta Gábort alias Gabut búcsúztatta az argentin Patan a legjobb 16 között. Guitar Hero III-ban Molnár Martin nem tudott továbbjutni a csoportjából (ő egyébként a selejtezőn csak ezüstérmes lett, a magyar bajnok Murai Bencét helyettesítette a döntőn).

Zentai György (Gorky), aki már negyedszer vett részt a világversenyen, Command & Conquer 3-ban két vereséggel és négy győzelemmel harmadik lett a csoportjában, így nem jutott tovább a csoportkörből. A Warcraft III magyar virtuóza, Agárdi "DNA" Péter három győzelemmel és három vereséggel sajnos szintén nem jutott tovább, pedig húszfős szurkolótábora 22 órát utazott, hogy megnézzék őt. Ez talán az első alkalom, hogy Magyarországról szurkolók mentek a WCG nagydöntőre, ami nem csoda, ugyanis a döntőt az utóbbi években többnyire más kontinensen rendezték. Az ideivel együtt csak kétszer adott otthont a versenynek európai város. Tavaly Seattle-ben rendezték a döntőt, jövőre pedig a kínai Csengduban csapnak össze a játékosok.

Lelkes amatőrök

Sem a játékosok, sem a csapatkapitány (egyben a magyar selejtező főszervezője), Hadházi Dániel nem igazán elégedett az eredményekkel, mindenki úgy érzi, ennél több volt a magyar csapatban. Az elmúlt évekre egyébként jellemző, hogy a magyarok nem tudtak kiemelkedő eredményt elérni egyik versenyszámban sem. Az eddig legjobb helyezést az ancients nevű Counter-Strike csapat hozta Magyarországnak 2005-ben, akkor a legjobb nyolcig jutottak el a szingapúri döntőn. A WCG hazai szervezői idén nem indítottak magyar csapatot, a hivatalos indoklás szerint azért, mert a CS túl erőszakos játék, mások szerint azért, mert a szponzor Samsungnak ebben a versenyszámban nem egy embert, hanem egy egész csapatot kellett volna támogatnia.

A magyar csapat

Az öt magyar játékos keményen küzdött, de nehéz felvenniük a versenyt a profi fizetett játékosokkal, akik nemcsak iskola vagy munka után ülnek le egy kicsit edzeni, hanem akár napi nyolc órában gyakorolhatják a taktikáikat, finomíthatják a technikájukat. Az idei csapatból csak DNA-t szponzorálja külföldi csapat jelképes havi honoráriummal. Arra a kérdésre, hogy mit választana inkább, egy átlagos állást normális fizetéssel, vagy a profi játékoskarriert, a 17 éves magyar bajnok azt válaszolta, hogy csak akkor lenne profi játékos, ha nagyon jól megfizetnék, hiszen ha egyszer kiöregedik, akkor abból a pénzből kéne élnie amit eddig megkeresett.

Az elsők fizetett profik

A nagyszínpad előtt több ezren voltak kíváncsiak a versenyt záró döntő meccsekre. A Starcraft döntőt természetesen koreai játékos nyerte, Luxury (ott ez a játék nemzeti sportnak számít), a Command & Conquer 3 döntőjét pedig a német Heckenheinrich. A legjobb FIFA08-játékos a roman next-BeBe lett, Guitar Hero III-ban pedig az angol Monkey bizonyult a legjobbnak. A többi kategória nyertese és a részletese eredménytáblázat a verseny honlapján megtekinthető.

Cassandra Ng

Warcraft III-ban Manuel "Grubby" Schenkhuizen és a Moonként ismert Jae Ho Jang csapott össze. Nem volt olyan eldugott hely a csarnokban, ahol ne lehetett volna hallani a közönség felhördülését, amikor a koreai által vezetett elf csapatok felőrölték a holland orkjait. Az első pont Mooné lett, így Grubby nem hibázhatott már, de ő volt hazai terepen, a német közönség neki szurkolt, ráadásul a nézők között ült barátnője, Cassandra "PpG" Ng is, aki Szingapúr legjobb női Warcraft III-játékosa és a Miss Singapore szépségverseny döntőse. A második pályát magabiztosan hozta és innentől már nem volt megállás, Grubby négy év után újra világbajnok lett. 19 ezer dollárt és egy Samsung notebookot nyert.

Az összesen 48 csapatot (240 játékost) felvonultató Counter-Strike verseny döntőjét idén nem a nagyszínpadon, hanem egy tizenhat éven felülieknek elkülönített kis színpadon játszotta a dán mTw és a svéd SK Gaming csapata. Andreas Thorstensson (alias bds), a svéd csapat menedzsere az Indexnek elmondta, hogy a versenyre két hétig intenzíven készültek napi 6-8 óra gyakorlással. A dánok is iparkodtak, a múlt hét végén nyerték meg a WEG 2008-at Kínában. Onnan nem repültek haza Dániába, hanem egyenesen egy németországi internetkávézóba mentek és gyakoroltak az elmúlt pár napban, így amennyire csak lehet felkészültek a kölni versenyre. Szoros küzdelemben végül a dánok nyerték meg a versenyszámot és a vele járó 50 ezer dollárt.