Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Megjelent a Microsoft új fájlrendszere

2005.08.30. 11:29
Elkészült a könnyebb fájlkeresést ígérő WinFS első hivatalos bétája, de az új fájlrendszer egyelőre csak Windows XP rendszereken működik.

Eredetileg a Windows következő verziójában jelent volna meg a WinFS, de a Microsoft körülbelül egy évvel ezelőtt bejelentette, hogy a fájlrendszer nem készülne el időben, ezért nem lesz a 2006-ban megjelenő oprendszer, a Windows Vista része. A fejlesztők emiatt nem számítottak arra, hogy még az idén kipróbálhatják az új fájlrendszert, tehát a bejelentés mindenkit meglepett. Ennek ellenére a Cnet informatikai szaklap szerint nincs nagy esély arra, hogy mégis benne lesz a Vistában a WinFS.

Rendezett fájlok

Az operációs rendszerek speciális fájlrendszerekben tárolják az adatokat, a Windows oprendszerek például NTFS-t vagy FAT32-t használnak, a Unix-alapú rendszerek pedig több tucatnyi különféle fájlrendszert kezelnek, az ext-től egészen zfs-ig. A Microsoft azt ígéri, hogy a WinFS segítségével a számítógépen és a hálózaton tárolt adatok egyaránt könnyebben megkereshetőek lesznek, mint a korábbi fájlrendszerein. A WinFS tesztverziója most főleg arra alkalmas, hogy a fejlesztők megismerjék a működését, és elkezdhessenek gondolkodni azon, hogy miként használhatnák ki a képességeit.

Folt a régire

Idén már nem jelenik meg újabb változat, de jövőre több is várható, mondta el a Cnetnek Quentin Clark, az új fájlrendszerrel foglalkozó programmenedzser. A WinFS egyébként ugyanolyan kiegészítője lesz a Windows oprendszernek, mint most a .Net Framework. (Számos olyan szoftver van, amely megköveteli a .Net előzetes telepítését, a Microsoft mégsem építette bele a keretrendszert az XP aktuális változatába.)

A hétfőn kiadott béta a Windows XP Home és Professional változatát támogatja, és elméletileg Tablet PC és Media Center változatokon is fut, de ezeken nem végzett alapos teszteket a Microsoft. A Microsoft egyéként azért XP-n mutatja be a WinFS fájrendszert, mert ezt többen használják, mint a Vistát, mondta Clark.

Kinek kell ez?

A Cnet által megszólaltatott iparági szakértők szerint nehezebb lesz meggyőzni a fejlesztőket a WinFS használatáról, ha csupán kiegészítőként jelenik meg, hiszen a szoftvergyártók így nem lehetnek biztosak abban, hogy minden szükséges program megvan a felhasználó számítógépén. Emellett a felhasználóknak talán nem is teljesen egyértelmű, hogy milyen előnyei vannak a WinFS-nek, hiszen ugyanezt a funkciót - az egyszerűbb keresést - a Microsoft nemrég kiadott fájlkereső szoftvere is tudja, illetve a Windows Vista is előrelépett ezen a területen.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?