Máté, Mirella
14 °C
30 °C

Megjelent a Microsoft új fájlrendszere

2005.08.30. 11:29
Elkészült a könnyebb fájlkeresést ígérő WinFS első hivatalos bétája, de az új fájlrendszer egyelőre csak Windows XP rendszereken működik.

Eredetileg a Windows következő verziójában jelent volna meg a WinFS, de a Microsoft körülbelül egy évvel ezelőtt bejelentette, hogy a fájlrendszer nem készülne el időben, ezért nem lesz a 2006-ban megjelenő oprendszer, a Windows Vista része. A fejlesztők emiatt nem számítottak arra, hogy még az idén kipróbálhatják az új fájlrendszert, tehát a bejelentés mindenkit meglepett. Ennek ellenére a Cnet informatikai szaklap szerint nincs nagy esély arra, hogy mégis benne lesz a Vistában a WinFS.

Rendezett fájlok

Az operációs rendszerek speciális fájlrendszerekben tárolják az adatokat, a Windows oprendszerek például NTFS-t vagy FAT32-t használnak, a Unix-alapú rendszerek pedig több tucatnyi különféle fájlrendszert kezelnek, az ext-től egészen zfs-ig. A Microsoft azt ígéri, hogy a WinFS segítségével a számítógépen és a hálózaton tárolt adatok egyaránt könnyebben megkereshetőek lesznek, mint a korábbi fájlrendszerein. A WinFS tesztverziója most főleg arra alkalmas, hogy a fejlesztők megismerjék a működését, és elkezdhessenek gondolkodni azon, hogy miként használhatnák ki a képességeit.

Folt a régire

Idén már nem jelenik meg újabb változat, de jövőre több is várható, mondta el a Cnetnek Quentin Clark, az új fájlrendszerrel foglalkozó programmenedzser. A WinFS egyébként ugyanolyan kiegészítője lesz a Windows oprendszernek, mint most a .Net Framework. (Számos olyan szoftver van, amely megköveteli a .Net előzetes telepítését, a Microsoft mégsem építette bele a keretrendszert az XP aktuális változatába.)

A hétfőn kiadott béta a Windows XP Home és Professional változatát támogatja, és elméletileg Tablet PC és Media Center változatokon is fut, de ezeken nem végzett alapos teszteket a Microsoft. A Microsoft egyéként azért XP-n mutatja be a WinFS fájrendszert, mert ezt többen használják, mint a Vistát, mondta Clark.

Kinek kell ez?

A Cnet által megszólaltatott iparági szakértők szerint nehezebb lesz meggyőzni a fejlesztőket a WinFS használatáról, ha csupán kiegészítőként jelenik meg, hiszen a szoftvergyártók így nem lehetnek biztosak abban, hogy minden szükséges program megvan a felhasználó számítógépén. Emellett a felhasználóknak talán nem is teljesen egyértelmű, hogy milyen előnyei vannak a WinFS-nek, hiszen ugyanezt a funkciót - az egyszerűbb keresést - a Microsoft nemrég kiadott fájlkereső szoftvere is tudja, illetve a Windows Vista is előrelépett ezen a területen.