Alfréd
-2 °C
2 °C

Lenyúlják az új Windows kezelőfelületét

2004.10.05. 15:00
A Xamlon hétfőn bemutatott szoftverével létrehozható olyan felhasználói interfész, amilyen a Longhornban is lesz. Bár a megoldást a Microsoft találta ki, a redmondi óriáscég várhatóan csak 2006-ban adja ki saját változatát.
Paul Colton szoftverfejlesztő vállalkozó úgy véli: megverheti a Microsoftot azzal, hogy hamarabb megvalósítja annak terveit. Colton tulajdonában lévő, szintén Xamlon nevű cég szoftvere ugyanis a Microsoft által tavaly novemberben bemutatott technikai leírásokra épül, amelyek leghamarabb a 2006-ban megjelenő Longhornban valósulnak meg az Avalon kódnéven futó megjelenítő alrendszerben.

Klón

Colton szerint termékük az Avalon könnyített kiadású klónja, amely csak a jelenleg is sokak által hiányolt funkciókat tartalmazza. Az Avalon a szoftvergyártó által létrehozott XAML formátumot használja, amelyben a fejlesztők nem programozási kódokkal, hanem címkékkel alakíthatják ki a weboldalak elrendezését. A Xamlon tulajdonképpen egy XAML generálására alkalmas eszközt hozott létre, amellyel a fejlesztők a kódok hetvenöt százalékától megszabadulhatnak és így jelentősen megnövelhetik a weben alapuló windowssos alkalmazások teljesítményét.

A Xamlon Professional 1.0 elnevezésű szoftverrel a fejlesztők olyan vektoros és háromdimenziós grafikákat is használhatják, amelyeket a Microsoft csak az Avalonban mutat be. A négyszáz dollárba kerülő Xamlon a Windows régebbi változatain is működik és egyéves frissítési támogatást tartalmaz.