Valér
-1 °C
0 °C

Jöhet a negyedik mobilszolgáltató?

2007.02.09. 10:26
Még nem tudni, hogy lesz-e negyedik mobilszolgáltató Magyarországon, de az ügyben illetékes szakhatóság vizsgálja a lehetőségeket.

Eredetileg az volt a távközlési ügyekben illetékes Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) elképzelése, hogy négy cég indíthat harmadik generációs mobilszolgáltatást Magyarországon, és több mint tíz cég meg is vette a pályázati anyagot, de végül csak a piac három régi szereplője kapott licencet. A Világgazdaság értesülése szerint azonban még nem ért véget a törtélnet, mert az NHH azóta is vizsgálja a lehetőségeket. A gazdasági napilap szerint a maradék 3G-licenc sorsáról májusig dönthet az NHH.

Két évvel ezelőtt, 2004 őszén hirdették meg a 3G-tendert, és az év december végére már eldőlt, hogy csak a három korábbi mobilszolgáltató, a Pannon, a T-Mobile és a Vodafone kap licencet. A T-Mobile tizenhét milliárd forintot fizetett ki érte, a Pannon azonban tizenkilencet, mert még egy kiegészítő GSM-frekvenciát is vett. A Világgazdaság információja szerint a T-Mobile már 2005 végére rendezte tartozását, a Pannonnak azonban még három milliárdot be kell fizetnie az idén.

A Vodafone különleges megállapodást kötött, melynek értelmében először 5,5 milliárdot, majd 2005-ös forgalma után 2,5 milliárd forintot fizetett be, illetve vállalta, hogy 2006 és 2019 között a 3G-szolgáltatásból származó árbevételének 0,3 százalékát befizeti az államkasszába. Ha a Vodások keveset mobilinterneteznek, és a befizetett díj nem éri el a 8,5 milliárd forintot, akkor a cég kiegészíti erre az összegre a befizetést.

A Világgazdaság információja szerint a kormány senkinek sem állna az útjába, ha be szeretne lépni a magyar piacra. Kérdéses azonban, hogy egy teljesen új szereplőnek megérné-e új infrastruktúrát kiépíteni, hiszen a három mobilszolgáltató már nemcsak a fővárosban, de tuatnyi nagyvárosban is nyújt harmadik generációs szolgáltatást. Sugár András, a T-Mobile korábbi vezérigazgatója korábban azt nyilatkozta, hogy elgondolkozna egy virtuális mobilszolgáltató cég alapításán.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!