Koronavírus adatok

2022. jan. 24.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Pál
-9 °C
2 °C

Tarol a biztonságtechnika

2001.03.27. 17:56
A CeBITre rátelepedő mobiltávközlésen kívül jellemző, hogy a számítógépes biztonsági ágazat nagy erőkkel vonult fel. A standokon totális külső és belső biztonságot kínálnak és triple DES kódolót hagyományos telefonhoz. Minden félelemre van megoldás.
Az informatikával napi szinten kapcsolatban álló ember két dologra vágyik: hogy mindenki másnál okosabb és drágább mobilja legyen, és hogy elmúljon az a szorongás, amit akkor érez, amikor bekapcsol egy asztali számítógépet, nem tudván, hogy milyen váratlan és egzisztenciáját veszélyeztető dolog jelenik meg a monitoron (legyen az egy meztelen test, egy deface, egy pajszeros zombi vagy a néma sötétség).

A biztonsági szoftverek és hardverek reprezentációja persze objektív szükségszerűség is. A dotkom szektor megpróbál kimászni a gödörből. Mindenkinek biztonságban kell éreznie magát a random agresszivitásuk folklórjában élő (ritkábban a kifejezetten rosszindulatú nyerészkedésre berendezkedett) hackerektől, a rendszeres periódusban érkező vírusjárványoktól, saját kormányától - mindezt a lehetőleg a tartósan megbízhatatlannak bizonyult Windows alatt, mert az emberélet nem elég hosszú ahhoz, hogy valaki csak szakirányú diploma birtokában nyúlhasson az internethez, sebváltóhoz, kapanyélhez.

A számítógépbiztonsági kiállítók így a CeFIS (Centrum für InformationSicherheit) nevű külön szakaszban foglalhatták el helyüket a Cebiten.

Szórvány biztonság

Megérett az idő, hogy az irodai alkalmazáscsomag (aka offisz) mellett a felhasználókat megkínálják egy házi tűzfalat, egy univerzális kriptográfiai programot és vírusirtót tartalmazó biztonsági programcsomaggal. Ilyen azonban egyelőre még nincs, ami pedig van, azt rövidebb-hosszabb keresgélés után megfelelő zseton ellenében lehet hazavinni.

Hogy mindezek ellenére mennyire kiszámíthatatlan, hogy mit kap az ember, arra jó példa a NetSupport Manager. A brit PCI House szoftverét a dolgozók zavartalan és titkos megfigyelésére fejlesztették ki - saját kétkezi tesztelésem során rövid úton (3 perc) elindíthatatlanná tette a Windows 2000-et. A munkavállaló így nem vetemedhet pornográfia nézegetésére - de milyen áron? (Bármi áron.)

Közel a megoldáshoz

A kiállításon immár csinos kínálat mutatkozott otthoni tűzfalakból. A Network Ice "BlackICE Defender" nevű alkalmazása nem csak egy asztali gép védelmére szolgáló tűzfalacska, hanem komoly házőrző: külső támadás esetén igyekszik lenyomozni a támadót.

A Norman Data defense Systems által fejlesztett "Norman Personal Firewall" egyszerre tűzfal- és vírusfigyelő. A G Data "Internet Security Kit" nevű terméke szinte ugyanez, azzal a különbséggel, hogy webre specializálódott - kiszűri a rosszindulatú ActiveX és Java alkalmazásokat.

A McAffee és a Symantec, világszerte keresett és sikeres vírusirtó programjaiknak megfelelő magabiztos pozícióból pózolhattak. A McAffee újfent bemutatta a kéziszámítógépekre írott vírusirtóját, és így tett a Trend Micro is.

Rejtjelvásár

A kriptográfia alapprogramját író Phil Zimmerman kilépésével meggyengült Network Associates bemutatta a titkosított IP-kapcsolatot lehetővé tevő új PGP-t. A Pretty Good Privacy szintén tartalmaz otthoni tűzfalat, amely állítólag csöngetni kezd, amikor valaki a portokon matat.

A Demcom is bemutatta kriptográfiai szoftverét, amely szintén tartalmazza a piaci elvárásnak megfelelő funkciókat: az egyedi fájlok, könyvtárak titkosítását és biztonságos levelezést.

Norman Access Control néven egyébként a Norman Data Systems is bemutatott egy titkosító szoftvert, így ők kerültek legközelebb ahhoz, hogy egy dobozban kínáljanak olyan szoftvert, amely mindhárom biztonsági funkciót kiszolgálja. A Nortonhoz hasonló csengésű nevüket tehát érdemes megjegyezni, nagy mókusok a brókerüket is felhívhatják.

Hard-ver

A kiállításon emellett bemutatták a hardveres fejlesztés legújabb eredményeit: a legutóbb a Charlie Angyalai című mozifilmben látott biometrikus azonosítórendszert (ujjlenyomat, retina- és hangazonosítás, filmen még senkit sem akadályozott meg semmiben).

A legfurfangosabb újítást ezen a téren az L3 Communications mutatta be. Privatel névre hallgató eszközük asztali telefonhoz csatlakoztatva tripla DES algoritmusos titkosítást hajt végre a beszélgetésen, a hangminőség súlyosabb roncsolása nélkül. Az a tény, hogy az Egyesült Államokban évente kétszázmillió dollárt költenek illegális lehallgató berendezésekre elég ok az idősödő maffiózóknak, hogy ilyesmiért siessenek a boltba.  • Vennék
  • Hírek