Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Generációváltás mobilon

2001.03.27. 18:47
Az idén Hannoverbe zarándokló techfanatikusok vérkeringését a mobilgyártók igyekeztek leginkább megmozgatni a minden létező rövidítést ismerő kezelni képes telefonjaikkal. A pavilonokban mértékkel adagolt 3G ködös jövőképe helyett prezentált termékek kézzelfogható jövőképet adtak, a következő hat hónapra legalábbis.
Amerre a szem ellátott, mindenben benne volt az internet, de így volt ez már tavaly is. Az élét a dolognak ezúttal az adta, hogy ezek a telefonok néhány hónapon belül ott fognak vibrálni a zsebekben.

A "benne vagyok, igen benne, benne vagyok az internetbe" népi műrigmus nyomán haladó telkócégek nem sajnálják az elektronikát, ha arról van szó, hogy vásárlóik kezét folyamatos internet-hozzáféréssel varrják oda telefonjaikhoz. Aki idén nem hoz ki GPRS-es telefont, az garantáltan nyúlhat az ásóért. Ez a trend kitűnően követhető a vezető mobilgyártók kínálatán.

Nokia: GPRS, Bluetooth, MP3

NOKIA 6310 A Nokia szokásához híven a CeBIT-en mutatta be új telefonjait, amelyek megjelenésére azonban még 3-6 hónapot kell várni legalább. A vezető mobilgyártó szigorúan szétválogatja európai és amerikai vásárlóit, nehogy háromsávos telefonokkal egyszerűbbé válljon az életük, így az új készülékek is maradnak a 900/1800-as tartományban.

A konzumer 3310-es helyét a 3330-as veszi át a nyáron. A minimális dizájnváltás mögött igazi tartalmi módosítások rejlenek, hiszen a mostantól az olcsóért kínált Nokiával is lehet majd wapozni. A 133 gramm tömegű telefon nem éppen pehelysúlyú, de a vásárlók nem is ezért fogják szeretni, hanem a fiatalos butaságokért, mint a letölthető vagy a beépített játékhegyek.

NOKIA 8310 A bizniszkategóriát a 6310 viszi tovább, sajnos csak ősszel. Sok meglepetéssel nem szolgál ez a modell, azon az el nem hanyagolható apróságon kívül, hogy GPRS és Bluetooth kapcsolatot kapott. A készülék a sajtósok szerint alapjáraton 20 napig képes üzemképes maradni.

A drága, könnyű és buta vonal következő darabja a 8310, ezúttal beokosítva WAP-pal és GPRS-szel. A 84 grammos telefon új külsejével immáron minden kétséget kizáróan a női közönséget igyekszik meghódítani, amihez kapott még egy FM-rádiót is.

A Nokia a 8310-en kívül a 3310, a 3330, a 8210 és a 8850-hez is kínál zenét, egy külső egység formájában. A szintén ősszel megjelenő, 32 MB memóriával ellátott készülék egyszerre rádió és mp3-lejátszó, InterTrust másolásvédelmi technológiával.

Ericsson: GPRS, Bluetooth, színes kijelző és internetes rádió

ERICSSON T68 Az Ericsson a fiatalok irányába nyomott T20-as felújított verziójában mutatta be a szöveg mellé hang és kép továbbítására alkalmas üzeneteket (enhanced messaging service). A második negyedévben megjelenő T20e harminc fix kép és harminc saját "kép" tárolására használható, és a Nokia 3310-hez hasonlóan lehet vele úgy chattelni, hogy mindkét fél üzenetei látszódnak a (meglehetősen vékony) kijelzőn. A WTLS class 2 wapos biztonsági szabványtól banki tranzakciók bevezetését várja.

Az ultrakönnyű, háromsávos, rejtett antennájú T68-as modell a svédek első 256 színes kijelzőjű telefonja, amely digitális fotók és hangok kezelésével tűnik ki társai közül. GPRS-t természetesen kezeli, mint ahogy kábel nélkül csatlakozik a Bluetoothra gyúrt headsethez vagy digitális fényképhez is. Nyolcsoros, színes kijelzőjén SMS-ek helyett MMS-eket vagyis fényképeket és animációkat, hangokat is küldözgethetnek tulajdonosaik a hagyományos szövegeken kívül, amint az év vége felé megjelenik.

ERICSSON T39 A klasszikusan szögletes dizájnú T39-es Bluetooth, GPRS és Personal Information Management (PIM) fogalmakkal igyekszik feledtetni a vásárlókat a kissé ormótlan formájáról. A szintén háromsávos 11 óra beszédidőt ígérő telefon 1.2.1-es WAP-os böngészővel a nyáron kerül a boltokba.

Az Ericsson telefonok kaptak egy mobil videokamerát is kiegészítőként. A 25 grammos CommuniCam a T68-assal lesz igazán ütős kombináció.

Hova lett a 3G?

A harmadik generációs hálózatok licence Európában irgalmatlan költségeket jelentett a mobilszolgáltatóknak eddig is (Nagy-Britanniában például a lakosság számával osztva 550 dollárba került egy lehetséges előfizető), kiépítésük pedig újabb terheket ró majd rájuk. A 3G hálózatok kiépítésére ezért várhatóan össze kell fogniuk, a telefontársaságoknak, hogy a közös rendszerrel minimalizálják a további kiadásokat.

További előnye a közös hálózatnak, hogy ezáltal minden harmadik generációs szolgáltatás egységesen elérhetővé válik egész Európában. A kontinens 2003 előtt nem valószínű, hogy beindítja a nagysebességű mobiltelefonos szolgáltatásokat, csakúgy, mint ahogy a japán NTT DoCoMo is elhalasztotta a 3G idei premierjét.