Konstantin
EUR 384,12 Ft
USD 364,25 Ft
14 °C
28 °C

Ismét magyar tulajdonban az Elender

2002.10.10. 11:02
Az egykori Elender Kft. eredeti tulajdonosai és a Wallis Rt. vásárolták meg a PSINet Magyarországot, mely így három év után újra magyar tulajdonba került. A cég Elender Üzleti Kommunikáció néven szolgáltat tovább. Az új tulajdonosok arról is döntöttek, hogy a cég megvásárolja az internetes alkalmazásfejlesztéssel és tanácsadással foglalkozó Webigen Rt. részvényeinek száz százalékát is.
Magyar befektetők, az egykori jogelőd Elender Kft. tulajdonosai és a Wallis Rt. vásárolták meg a PSINet Magyarországot. A cég, mely ezentúl Elender Üzleti Kommunikáció néven kínálja szolgáltatásait, három év után került ismét magyar tulajdonba. A társaság részvényeinek 77 százalékát a Wallis Rt., 23 százalékát pedig Lepp Gyula és Kóka János birtokolják. Az új tulajdonosok 400 millió forint tőkeemelést hajtanak végre, és további 300 millió forint körüli összeget fordítanak az eszközpark bővítésére.

Átalakulások

Az Elender 1995 őszén indította internetszolgáltatását. 1999 szeptemberében az Elendert a világ legnagyobb független internetszolgáltatója, a PSINet Inc. vásárolta meg. Egy évvel később, 2000 nyarán a PSINet megszüntette a tulajdonában lévő Elender Rt.-t és divízióit több jogutódcégbe szervezte.

Kiválik az Inter.net

A cég PSINet Magyarország néven szolgáltatott tovább üzleti felhasználók részére. Az egyéni felhasználókat kiszolgáló üzletág 2001 februárjában kivált a cégből, és az amerikai anyacég tulajdonában levő Inter.net hazai leányvállalataként folytatta működését. Az Inter.netet egy hónappal később Kurt Baumann és David Browning több mint 80%-os tulajdonrész megszerzésével kivásárolta a PSINetből.

A harmadik Elender-utódcég a 2000 júliusában létrehozott, internetes alkalmazásfejlesztéssel és tanácsadással foglalkozó Webigen Rt. lett, melynek a Wallis Rt a többségi tulajdonosa.

Csőd

Miután 2001 júniusában a PSINet Inc. csődvédelmet kért maga ellen, idén májusban a PSINet BV Europe, és annak leányvállalata, a PSINet Magyarország is új külföldi befektetők, a Clear Blue Technologies Inc. és az Israel Corporation alkotta konzorcium tulajdonába került. A Wallis Rt, Lepp Gyula és Kóka János alkotta magyar befektetői csoport tőluk vásárolta meg idén szeptemberben a PSINet Magyarország Kft. részvényeinek 100 százalékát.

Betörők

2000 januárjában hackerek kétszer is feltörték az Elender szerverét, és közel kétezer felhasználó jelszavát tették közszemlére, valamint a szerverek root jelszavait. A PSINet tulajdonában levő cég ezt követően változtatta meg nevét PSINet Magyarországra. A tinédzserkorú betörőket márciusban elfogta a rendőrség, idén júliusban pedig vádat emelt ellenük az ügyészség.

Helytállás

Kóka János, az Elender Kft. alapítója és és az új cég vezérigazgatója lapunk kérdésére elmondta: az eredeti név visszavétele - a hackertámadások miatti esetleges negatív kicsengése ellenére is - kézenfekvő volt. Szerinte ugyanis ez a név a hazai piac legpatinásabbja, és az elmúlt években a PSINetet egyébként is mindenki Elenderként emlegette. A hackertámadásokkal kapcsolatban hozzátette: azóta is büszke kollégái helytállására.

Száz százalékos tulajdonban a Webigen is

Az új tulajdonosok a cégvásárlással egyidejűleg döntöttek arról is, hogy az Elender Üzleti Kommunikáció megvásárolja a Webigen Rt. részvényeinek száz százalékát. A Webigen ma is jelentős részben a Wallis tulajdonában van, a korábban a Vivendi Telecom Hungary által birtokolt kisebbségi részvénycsomagot is az új cég szerzi meg. A Webigen Rt. egyik legnagyobb befektetése idén az Index.hu Rt. részvényei 31 százalékának megvásárlása volt.

Többségi tulajdont szeretnének az Indexben

A vezérigazgató az internetes portálban lévő 31 százalékos tulajdonrészt szakmailag nagyon jó befektetésnek minősítette, írta az MTI. Hangsúlyozta: tudják, hogy az Index.hu gazdaságilag is eredményes cég lesz, s hamarosan önfenntartó, önmagát fejleszteni tudó társasággá válik. Kóka János közölte, hogy hat hónap múlva az Elender többségi tulajdont szeretne elérni az Index.hu-ban.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek