Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Nyolcszázezer dollárra büntették Bill Gates-t

2004.05.04. 09:47
A Microsoft elnökének nyolcszázezer dolláros büntetést kell fizetnie, mivel az Egyesült Államok trösztellenes szabályozó testülete szerint a vállalat két múltbéli részvényvásárlásával megsértette a tőzsdei előírásokat.
Az Egyesült Államok Szövetségi Kereskedelmi Bizottságának közleménye szerint Bill Gates, a Microsoft elnöke elfelejtette értesíteni őket arról, hogy 2001-ben részesedést szerzett a Republic Securities vállalatban, illetve 2002-ben több mint százmillió dollár értékben vásárol ICOS-részvényeket. A Washingtoni ICOS gyógyszergyártással foglalkozik, például részt vesznek az impotenciacsökkentő Cialis előállításában, írta a Toronto Star.

Bill Gates befektetési tanácsadója, Mark Beatty bejelentette: a probléma félreértésből adódik, és Gates személyesen nem vett részt az üzlet megkötésében.

Saját hibájából sem

A szoftvergyártó vállalat vezetője 2001 novemberében a Republic Services több mint tíz százalékát megszerezte, amit a trösztellenes törvények szerint be kellett volna jelentenie, Gates azonban nem értesítette a trösztellenes hatóságot. A világ leggazdagabb embere azt gondolta: ha befektetési szándékkal vásárolt részvényeket, kivételt képez a szabály alól. Amikor fény derült tévedésére bejelentette a vásárlást, ezért a bizottság nem marasztalta el, de hat hónappal később, az ICOS részvények vásárlásakor Gates újra elkövette ugyanazt a hibát.