Mátyás
-6 °C
1 °C

GPS-térképeket gyárt a Cartographia

2003.04.29. 10:00
A kézi és autós GPS-berendezések terjedése által gerjesztett vásárlói igény arra késztette a Cartographia Kft.-t, hogy koordinátahálóval ellátott atlaszokat készítsen - tájékoztatta a Világgazdaságot Hidas Gábor, a társaság műszaki igazgatója. A GPS-hálóval kiegészített, 1:250 ezres léptékű Magyarország autóatlasz tavalyi megjelenése után most készült el a román és magyar piacra szánt többnyelvű Románia autóatlasz, s a jövő évi tervek közt szerepel a turistatérképek műholdas GPS-mérésre való alkalmassá tétele is.
A turistatérképekkel kapcsolatban azonban a műszaki igazgató megjegyezte, hogy az azokon lévő négyzetkilométer-háló mellé újabb hálót felvinni már nagyon zavaró lenne, ezért térképenként 100-150, koordinátákkal ellátott pont segíti majd a GPS-navigációt.

Térképkészítésnél is jól jön a GPS

Az 1999 decemberében elnyert ISO 9001 minőségbiztosítási és 2001-ben az ISO 14 001 környezetközpontú irányítási rendszer tanúsítványt megszerzett Cartographia Kft. számára az új térképek készítése nem igényelt pótlólagos beruházást, hiszen egy évtizede már digitálisan készítik az atlaszokat. Hidas Gábor szerint a kézi GPS a térkép készítésekor is nagy segítséget nyújt a szakembereknek, például ha egy régebbi kiadványt frissítenek, s egy új utat kell felvinni a térképre.

A magyar GPS-piac azt követően élénkült meg, hogy a gyártók 1999/2000-ben jelentősen csökkentették az árakat - mondta el lapunknak Végh Zoltán, a Garmin márkaképviselet, a Navi-Gate Kft. ügyvezetője. A forgalom mintegy 80 százalékát lefedő importőr az értékesítési tendenciák alapján úgy látja, hogy az idén a 2000. évinek háromszorosa, mintegy 3 ezer készülék talál gazdára Magyarországon.