Zoltán
-4 °C
9 °C

Eladó az Ipod törése

2006.10.24. 17:13
Steve Jobs, az Apple vezére 2002-ben azt nyilatkozta a Washington Postnak, hogy a felhasználóknak joguk van bármilyen eszközön lejátszani a legálisan megvásárolt zenéiket. Mivel ez pont az Itunes-Ipod párosnál nem teljesül, Jon Lech Johansen feltörte az Apple másolásvédelmét, és eladja másoknak a technológiát.

Dvd Jon legendás hekker, a kibertér Robin Hoodja. Tizenöt éves korában feltörte a dvd titkosítását, mert nem tetszett neki, hogy a drágán megvett mozifilmeket nem tudja lejátszani Linuxon. Tizenhét évesen írt egy szoftvert az mp3-lejátszójához, mert az eredeti hibás volt, és a szoftverét szabadon letölthetővé tette. Dvd Jon most 22 éves, és az Apple került a célkeresztjébe.

Mi a baj a most ötéves Ipoddal és az Itunes zenebolttal? Csupán annyi, hogy zárt rendszert alkotnak. Most kizárólag az Apple adhat el olyan zenét, ami lejátszható az Ipodon, és csak az Apple által eladott zenéket játssza le az Ipod. Meg persze a másolásvédelem nélküli mp3-at, de ilyesmit nem igazán lehet legálisan megvenni az interneten.

Erre az égető problémára kétféle szoftvert kínál Jon cége, a Doubletwist, írta a CNN. Az egyikkel más cégek is eladhatnak Ipodon lejátszható számokat, a másikkal pedig egyéb eszközökön is lejátszhatóvá válnak az Itunes-zenék. Mindkét szoftver licence idén ősztől lesz megvásárolható, de még kérdéses, hogy mit szól az Apple az új technológiához.

Védett védelem

Mivel az Egyesült Államokban az 1998-as Digital Millennium Copyright Act (DMCA) tiltja a digitális szerzőijog-védő technikák megkerülését, Dvd Jon könnyen megüthetné a bokáját. Viszont egyáltalán nem biztos, hogy a Fairplay meghekkelése törvénysértő. A Fairplayt ugyanis nem védi szabadalom, ráadásul a jogászok elég nehezen tudják majd értelmezni Dvd Jon szoftvereinek működését.

Az a program, amelyik a máshol vásárolt zenék Ipodon való lejátszását teszi lehetővé, a másolásvédelemmel ellátott zenei fájlokat kiegészíti egy Fairplayhez hasonló kóddal. Így tehát a szoftver nem törli a másolásvédelmet, amit a DMCA egyértelműen tilt, hanem kiegészíti. A CNN szerint nehezebb megvédeni a másik szoftver, amellyel az Itunes-on megvett zenék máshol is lejátszhatóvá válnak, ugyanakkor tény, hogy a DMCA a kompatibilitás érdekében engedélyezi a programkód visszafejtését.

Hasonló hekkeléssel egyébként mások is megpróbálkoztak már. A RealNetworks Harmony nevű progamjával a Realplayer Music Store zeneboltban megvett zenék is lejátszhatók Ipodon. Steve Jobs eleinte perrel fenyegetőzött, de ehelyett inkább kiadta az Itunes új verzióját, amellyel nem működött a Harmony. Egészen addig, amíg a Realnetworks nem igazította a szoftverét az Itunes új verziójához.

Megérte?

Jon persze nem szívesen menne a hekkelés miatt bíróságra, már csak ezért sem, mert szerinte ez pazarlás lenne. Szerencséjére eddig az Apple senkit sem perelt be a Fairplay feltörése miatt, talán azért sem, mert nem szeretne veszíteni, és ezzel olyan precedenst teremteni, amely szabad utat adna az Ipod-kónozók előtt. Ennek ellenére kérdéses, hogy mennyire lesz sikeres Jon cége, hiszen a potenciális vásárlók szeme előtt valószínűleg egy lehetséges Apple-per lebeg majd.