Macedóniában is vizsgálják a Magyar Telekom ügyleteit

2006.10.26. 15:33
A Telekom Montenegró megvásárlásakor kötött szerződések után független jogi cég vizsgálja azokat a dokumentumokat is, amelyek a macedón Maktel akvizíciójakor keletkeztek, írja a Manager magazin novemberi száma. A Magyar Telekom vezére, Straub Elek egyelőre a helyén van, de az utód személye már a magyar kormányzati köröket is érdekli.

Nemcsak a Magyar Telekom montenegrói, hanem macedóniai szerződéseit is vizsgálja a cég ügyleteinek átvilágításával megbízott független jogi iroda, a White & Case, értesült a Manager magazin. Egy a lap novemberi számában megjelenő cikk szerint felmerült annak a lehetősége, hogy a Telekom Montenegro akvizíciója során kötött, problémásnak tartott szerződések mellett a macedón Maktel felvásárlásakor is történhetett szabálytalanság.

Szeptember végén egy macedón televíziós csatorna, a Kanal 5 tudósított arról, hogy a White & Case a Maktellel kapcsolatos dokumentumokat is bekéri. Csakúgy, mint a Telekom Montenegro esetében, itt is egy Cipruson bejegyzett offshore céggel kötött marketingszerződésekről van szó.

Ketten mentek, Straub maradt

A Magyar Telekomnál 2006 elején rendelt el vizsgálatot a cég könyvvizsgálója, a PricewaterhouseCoopers, mert azt gyanította, hogy a Telekom Montenegro megvásárlásával kapcsolatos szerződések törvényt sértenek. A Manager magazin úgy tudja, hogy elképzelhető: két tanácsadói szerződés a montenegrói számviteli szabályokba ütközhet. Mivel azonban a vállalat vezérigazgatója, Straub Elek a szerződések közül kettőt Budapesten írt alá, és ez „esetleg felvetheti a magyar számviteli törvények megsértésének lehetőségét.” A magazin szerint hosszú hónapokig tartott, míg a jogi iroda hozzáfért az üggyel kapcsolatos dokumentumokhoz, mert a személyes adatok védelméről szóló magyar rendelkezések miatt minden érintett személyes beleegyezését meg kellett szereznie.

Az elhúzódó vizsgálatok miatt nem készülhetett el időben a Magyar Telekom éves auditált mérlege, így a cég osztalékot sem tudott fizetni a vállalat a részvényeseknek. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete emiatt kétszer is hatmillió forintra büntette a céget. A történtek miatt eddig két alkalmazottnak, Balogh András külföldi akvizíciókért felelős stratégiai igazgatónak és helyettesének, Morvai Tamásnak kellett távoznia a Magyar Telekomtól.

Korábban a HVG úgy értesült, hogy a szerződések körüli botrány Straub fejébe kerül majd, de a vezérigazgató egyelőre a helyén van. A Manager magazin úgy tudja, az utódlás kérdése szóba került kora ősszel, amikor a cég tulajdonosa, a Deutsche Telekom vezérigazgatója, Karl-Gerhard Eick nemrég Magyarországon járt, „fokozott kormányzati érdeklődés” mutatkozott a Magyar Telekom következő vezetőjének személye iránt.  • Hírek
  • Személyi kölcsön