Piroska
-1 °C
5 °C

Díjakat emel a Matáv februárban

2003.01.10. 10:29
Az új díjcsomagokról és telefondíjakról készült közleményből kiderül, hogy a helyi hívások percdíjai emelkednek, s ugyancsak nőnek az előfizetési díjak, viszont valamivel kevesebb kapcsolási díjat számol fel a Matáv számos csomagjánál. A belföldi távolsági hívások percdíja azonban nem változik és ugyanez vonatkozik a mobilhívásokra is. Nemzetközi viszonylatban több ország besorolása változik, így csökken az oda irányuló hívások díja, egy esetben, a macedóniai mobilhálózat hívása esetén azonban emelkedik a tarifa.
A Matáv hatósági áras tarifái díjcsomagonként eltérő mértékben emelkednek február 1-jén és ugyanettől az időponttól két új kedvezményes díjcsomagot is bevezet a cég - közölte a Matáv az MTI-vel.

Húsz százalékkal is nőhet a percdíj

A Bázis, a Csevegő, a Sokatmondó és a Ritmus díjcsomagok esetében az analóg vonal havi előfizetési díja átlagosan 4,24 százalékkal emelkedik február 1-jétől. Az egyéni fővonal a jelenlegi bruttó 3080 Ft helyett 3210 Ft lesz, míg az üzleti fővonal bruttó 4150 forintról 4280 forintra emelkedik. Az egyéni ikervonal bruttó 1225 forintról 1470 forintra, az üzleti ikervonal 1387,50 forintról 1625 forintra változik. A kapcsolási díjak a Bázis, a Csevegő és a Sokatmondó díjcsomagokban bruttó 4,25-ről 4 forintra csökkennek.

A Bázis díjcsomag esetén a kapcsolási díj csökkenését is figyelembe véve a helyi hívások díja átlagosan 4,57 százalékkal nő, az agglomerációs (helyközi II.) hívások csúcsidejű percdíjai az egyes távközlési szolgáltatók hálózatába irányuló hívások esetén átlagosan 19,59 százalékkal emelkednek, ugyanakkor a kedvezményes időszak percdíjai változatlanok maradnak.

A Minimál díjcsomag havi előfizetési díja 5 százalékkal emelkedik, a jelenlegi bruttó 1750 forintról bruttó 1837,50 forintra, azonban a csomag belföldi távolsági, nemzetközi és mobil irányú percdíjai változatlanok, ezért a kapcsolási díj 5,88 százalékos csökkenése miatt az átlagos díj ezekbe a hívásirányokba csökken. A helyi és a helyközi hívások díja a Bázis csomag díjainak mértékével változik. A helyi hívások díja a Minimál díjcsomag esetében - a kapcsolási díj csökkenését is figyelembe véve - átlagosan 3,25 százalékkal emelkedik.

Olcsóbbak a nemzetközi hívások

A nemzetközi besorolás változása miatt 28 ország vezetékes, illetve mobil hívásának díja mérséklődik. Szlovénia és Horvátország esetében 41,94 százalékos a csökkenés. A romániai és jugoszláv vezetékes telefonok hívásának díja 29,03 százalékkal, míg Szlovákia, Lengyelország és az Amerikai Egyesült Államok hívása esetén 18,18 százalékkal lesz olcsóbb a hívás.

A mobil hálózatokba irányuló hívások közül 24,14 százalékos lesz a csökkenés Franciaország esetén és 22,73 százalékkal csökken Németország, Ausztria és Csehország mobil hívásainak díja, a macedóniai mobilhálózat hívása esetén azonban emelkedik a tarifa.

Többe kerül a nyilvános telefonálás

A belföldi távolsági hívások percdíja a Matáv hálózatán kívül végződő hívások esetén nem változik. A mobil irányokba bonyolított hívások és a nemzetközi zónák percdíjai szintén változatlanok maradnak. A Kontroll díjcsomag percdíjai, valamint megszokott hívásirányai nem változnak. Nem változnak a Ritmus díjcsomagok kapcsolási és percdíjai sem. A Csevegő, a Kontroll, a Minimál, a Ritmus100, a Ritmus200, valamint a Sokatmondó díjcsomagok által biztosított kedvezmények továbbra is érvényben maradnak.

Az újonnan bevezetendő, Felező és Felező plusz elnevezésű díjcsomagokban a havidíjnak akár több mint fele lebeszélhető és kapcsolási díjat sem kell fizetni. A 3200 forintos alapdíjú Felező csomagnál a helyi és távolsági percdíj 25 forint, a Felező plusz-nál csúcsidőben 23, azon kívül 15 forint. A Felező díjcsomagokban a nemzetközi, mobil- és internetdíjak megegyeznek a Bázis díjcsomag percdíjaival.

Az érmés és kártyás nyilvános telefonoknál az impulzusdíj továbbra is bruttó 20 forint. Az impulzus időtartamok változása miatt a nyilvános helyi távbeszélő díjak átlagosan 6,06 százalékkal, a csúcsidejű agglomerációs díjak 19,43 százalékkal emelkednek. A belföldi távolsági, a mobil hívásirányok díjai, illetve a nemzetközi zónák díjai továbbra is változatlanok maradnak.