Viola
-5 °C
-2 °C

Kedvezménytörlés: az SZDSZ lebontaná a távközlési monopóliumokat

2002.05.06. 17:35
A következő kormányban valószínűleg az SZDSZ kapja az informatikai minisztériumot: az érintett internetfelhasználók, fogyasztóvédők és internetszolgáltatók után szabaddemokrata politikusok is nemtetszésüknek adtak hangot a Matáv átalánydíj-jellegű internetkedvezményeinek megszüntetése miatt. Tiltakozását fejezte ki továbbá a Távközlési Érdekegyeztető Fórum és az internetjogászok szervezete is.
"Támogatom azt a mozgalomszerű civil kezdeményezést, mely tiltakozik a Matáv internet-kedvezményeinek megszüntetése ellen. Magam is találkoztam már az inteneten ezzel a felhívással, és alá is fogom írni a tiltakozók állásfoglalását." - mondta az Indexnek Demszky Gábor, Budapest szabaddemokrata főpolgármestere.

Kattintson a nagyításhoz!
Demszky Gábor
"A Hírközlési Felügyletnek meg kell vizsgálnia, hogy fogyasztóvédelmi, versenyvédelmi szempontból indokolt, illetve megengedhető-e a Matáv lépése" - válaszolta érdeklődésünkre Csillag István, a Pénzügykutató Intézet igazgatója. Csillag István részt vett az SZDSZ informatikai programjának kidolgozásában. A program kimondja, hogy Magyarországnak ezen a téren nem felzárkóznia kell, hanem élre törnie, és ennek érdekében valóban el kell kezdeni a hírközlés és a kommunikáció terén a monopóliumok szétbontását, a liberalizációt.

Magyar szerint a németek döntöttek

Magyar Bálint, az SZDSZ ügyvivője szerint egy sok 10 milliárd forintos éves nyereséget realizáló nagyvállalat vállalhatna néhány százmillió forintos kiadást a jövő fogyasztói rétegének "kinevelése", és a hazai internetes kultúra terjesztése érdekében. "Jól látszik, hogy a tényleges döntéshozók nem itt élnek, a lépés hatása, a felhasználói reakció nem érinti őket." - mondta az Indexnek Magyar, a Matáv német tulajdonosaira utalva.

A távközlési liberalizáció ellentmondásos eredményeiről szólva Magyar leszögezte, hogy tényleges versenyhelyzetet kell teremteni. "El kell kerülni, hogy komoly monompólumok a látszólagos liberalizáció alatt megszilárduljanak. Egy nagyvállalat természetes érdekei közé tartozhat, hogy monopóliumként működjön, de ennek a jogszabályi háttér gátat szabhat. Az SZDSZ az egységes hírközlési törvényhez annak idején több módosító javaslatot is beterjesztett, de a kialakult végleges változatot nem tudtuk támogatni." - nyilatkozta az ügyvivő.

A Távközlési Érdekegyeztető Fórum is tiltakozik

Kattintson a nagyításhoz!
Magyar Bálint
A Távközlési Érdekegyeztető Fórum Fogyasztói Tagozata olyan informatikai és hírközlési politikát sürget, amely árszabályozási megoldásai révén elősegíti az egyéni internetezést és ezen keresztül az információs társadalom kiteljesedését. "Úgy véljük, hogy ma már a mindenki számára elérhető világháló használata egyetemes emberi jog. Ezért gyors intézkedéseket kérünk, ha szükséges, akkor egyedi, kiemelt szabályozás, valamint hatósági beavatkozás útján." - olvasható a 12 civil szervezetet, illetve a hatósági fogyasztóvédőket magába foglaló fórum közleményében, amelyet hétfőn juttatott el az MTI-hez.

A szervezet véleménye szerint a magyar távközlés 2002-től ígért teljes körű liberalizációja és a verseny előnyei eddig a hozzáfűzött reményeket nem váltották be. A felhasználói kör, a kisfogyasztó lakosság egyelőre nem érzi ennek eredményét. Álláspontjuk szerint mind a szolgáltatók, mind a hatóság megfeledkezett a fogyasztók, a távközlés előfizetőinek figyelembevételéről, amit jól példáz az a legújabb szolgáltatói intézkedés, amellyel az egyik jelentős távbeszélő szolgáltató megszünteti az internet használatát segítő kedvezményes tarifáit - a Mindenkinek-csomagot - és a 150 forintos átalánydíjas hozzáférési lehetőséget.

Valakinek sürgősen intézkedni kell

A szervezet közleményében arra hívja fel a figyelmet, hogy az új távközlési szabályozás eredményeként bevezetendő új szerződéses és díjkonstrukciók, illetve a kedvezmények megvonása várhatóan visszaveti az internetet és az informatikát használókat a tanulásban, munkában egyaránt. Rámutat továbbá, hogy az internet piacot egyéb megoldatlan problémákból eredő következmények és gondok is fenyegetik, utalva a távbeszélő és internet szolgáltatók között a díjbeszedés kapcsán kirobbant vitára.

Az információs társadalom jövője érdekében a Távközlési Érdekegyeztető Fórum sürgős intézkedéseket vár mind a szabályozók, mind a szolgáltatók, mind pedig az alkalmazó hatóságok részéről.

Megfizethető tarifákat követelnek az internetjogászok

Kattintson a nagyításhoz!
Kattintson a nagyításhoz!
"Aggodalommal vesszük tudomásul, hogy a távközlési piac 2001-ben meghirdetett liberalizációja az alakuló tudásgazdaságban a felhasználók százezrei érdekeinek kellő figyelembe vétele nélkül zajlik. Olyan helyzet alakult ki, melyben lényegében egy, monopolhelyzetet élvező koncessziós szolgáltatótól függ a tudáshoz, információhoz való jutás legfontosabb előfeltételének, a távbeszélő hálózat Internetezési célokra való igénybevételéért fizetendő díjnak mértéke." - áll az internetjogászok állásfoglalásában.

Szerintük ma a szolgáltató gazdasági érdekei - és nem a hírközlési törvény Preambulumában megfogalmazott magasztos célok - döntik el, hogy mennyiért juthatunk a telefon-hálózat használatának lehetőségéhez. Ha a szolgáltató engedményt ad, haszna csökken: most, erre való hivatkozással meg is kívánja szüntetni az olcsó Internetezést lehetővé tevő - sokak számára a hálózati hozzáférés egyetlen módját jelentő - kedvezményeket.

Bár a hatályos magyar jogban jelenleg nincs olyan jogszabály, mely őt e kedvezmények nyújtására kötelezné, lépése a jog tükrében is aggályos, mivel a piac aggódó közönsége által korábban felvetett, a kedvezmények megszüntetésére vonatkozó híresztelések többszöri határozott cáfolata a gazdasági erőfölényben lévő szolgáltató részéről alkalmas lehetett egyes fogyasztói döntések tisztességtelen befolyásolására.

Hatósági árra van szükség

Álláspontjuk szerint az Internet-használóknak biztosított telefon-díjszabás körében mindaddig, amíg a valós piaci verseny ezt szükségtelenné nem teszi, indokolt egy olyan, a felhasználók részére kedvező hatósági ármegállapítás, melynek révén - összhangban a területre vonatkozó Európai Uniós politikákkal és közösségi jogi szabályozással, ezek közül is különösen a 2002. március 7.-én elfogadott, az egyetemes szolgáltatásról és a felhasználói jogokról szóló 2002/22/EC irányelvnek a digitális szakadék felszámolását célzó rendelkezéseivel - a számítógépes világháló kulturális kincse, a kapcsolattartás és az információközlés lehetősége mindenki számára, megfizethetőn válik elérhetővé.

Percdíjas ADSL az Enternettől
Percdíjas ADSL-t kínál az internetezőknek az Enternet. A Matáv júliustól megszűnő szolgáltatásához hasonlóan Mindenkinek névre keresztelt ADSL-előfizetés havidíja 8500 forint, az első 20 óra pedig forgalmidíj-mentes. A 20 órát meghaladó internethasználat esetén minden megkezdett percért nettó 2 forintot kell fizetni, de naponta maximum nettó 150 forintot. A cég kizárólag magánszemélyeknek kínálja a szolgáltatást ott, ahol az alaphálózati szolgáltató biztosítani tudja az ADSL csatlakozást.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!