Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Lázadnak az internetszolgáltatók

2002.04.05. 17:47
A hazai internetszolgáltatók pénteken közös közleményben tiltakoztak a telefontársaságok díjmegosztási stratégiája ellen. A tizenkilenc hazai szolgáltató kijelentette, azért nem tudják csökkenteni az előfizetési díjakat, és nem tudnak új csomagokat kínálni az internetezőknek, mert a telefonszolgáltatók nem adják át a törvény szerint az internetszolgáltatókat már januártól megillető díjhányadot.
A telefontársaságok, így a Matáv, a Vivendi, a Hungarotel, és a Monortel arra hivatkoznak, hogy az internetszolgáltatóknak kellene a telefondíjakat is kiszámlázni, holott ezeket a díjakat ők már nemhogy kiszámlázták, de be is szedték az előfizetőktől - mondták a telefoncégek leányvállalatain kívüli piac több mint 90%-át lefedő internetszolgáltatók képviselői.

Drágulhat az internetszolgáltatás

"Havonta közel 1 milliárd forint bevételt hozunk a telefonosoknak, ennek alig 10-12%-a járna nekünk. Ezt az összeget szolgáltatásfejlesztésre vagy díjcsökkentésre fordíthatnánk, de még ezért a pénzért is harcolnunk kell, hiába született a kérdésben törvény és hiába hozott elvi állásfoglalást a Hírközlési Főfelügyelet Döntőbizottsága. A Matáv, a Vivendi, a Hungarotel és társaik ráadásul azzal fenyegetőznek, hogy - véleményünk szerint jogellenesen - kikapcsolják telefonszámainkat, ha nem írjuk alá az általuk elképzelt, szinte teljesíthetetlen szerződéseket. Így reális annak a veszélye, hogy drágulni fog az internetszolgáltatás" - panaszolta az egyik érintett szolgáltató vezetője.

Egységesen lépnek fel

A csütörtöki egyeztetésen megjelent szolgáltatók (ACE Telecom, Alba Internet, AT&T, Békésnet, Cory-Net, Different, Datatrans Internet, Drávanet, Enternet, Freestart, GTS-Datanet, Inter.net, KiberNet, Marsnet, QwertyNet, PanTel, Satrax-Net, StarKingNet, telnet), továbbá a meg nem jelent, de csatlakozó szolgáltatók (Banknet, Interware, Sédnet) ezért felszólították a telefon-szolgáltatókat, hogy tartózkodjanak az internetfelhasználókat károsító akcióktól, továbbá haladéktalanul utalják át az internetszolgáltatóknak az őket megillető díjakat, és tanúsítsanak készséget az ügynek a jövőre nézve megnyugtató rendezésére. Mint azt kifejtették, nem hagyják magukat megosztani, egységesen lépnek fel az internetes közösség érdekében, és készek megtenni a szükséges jogi lépéseket annak érdekében, hogy előálljon a törvény szerinti, az internetfelhasználóknak kedvező állapot.