Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

Holtponton a díjmegosztás ügye

2002.03.28. 11:34
Az Indexnek nyilatkozó internetszolgáltatók a pénzüket szeretnék megkapni a Matávtól, ám nem kívánják átvállalni a számlázást. Véleményük szerint törvényellenes, hogy a cég az érvényes rendelet és a Hírközlési Döntőbizottság döntése ellenére nem hajlandó kifizetni az internetezés telefondíjából a szolgáltatókat illető részt. A Matáv nem ismeri el a döntést, melyet kész jogi úton is megtámadni, a Hírközlési Felügyelet szerint azonban még a bírósági pernek sincs halasztó hatálya. A patthelyzet folytatódik.
A legújabb fejlemények alapján könnyen elképzelhető, hogy a díjmegosztás ügyének rendezése még el fog húzódni - mondta el az Index kérdésére Szép Tibor, a GTS Datanet Rt. stratégiai és üzletpolitikai tanácsadója. Lehetséges, hogy a vitát csak egy újabb rendelet fogja lezárni, de a választás küszöbén ehhez még sokáig hiányozhat a politikai szándék.

"A Matáv a jelek szerint nem vette figyelembe, hogy a hírközlési döntőbizottság (HDb) döntése elleni kifogásnak vagy bírósági keresetnek nincs halasztó hatálya" - mondta Szép Tibor. A díjmegosztás elvileg az év eleje óta működik, de a Matáv ultimátumával dacoló szolgáltatók mind a mai napig egyetlen fillért nem láttak belőle.

Egyelőre marad minden a régiben

A távközlési szolgáltató hasra ütve felállíthat határidőket, de ennek nincs jogkövetkezménye. Ugyanis rendelet írja elő, hogy azok a szerződések, melyek helyett nem kötötték meg az új hálózati hozzáférési szerződéseket, az új szerződés hatályba lépéséig érvényben maradnak - emlékeztetett a Datanet szakértője.

Az új szerződés megkötésére nincs határidő kitűzve, ha nem tudnak megállapodni az új szerződés feltételeiben, akkor minden megy a régi alapján tovább. A távközlési szolgáltató nem kapcsolhatja le a szolgáltatást, vagyis tévedés azt gondolni, hogy a szolgáltatókat előnytelen szerződésekbe kényszeríthetik. Egy józanul gondolkodó telco ezt nem is mérlegelheti - mondta Szép Tibor.

"A HÍF döntéseit végre kell hajtani"
A HDb konkrét ügyekben hozott döntései azonnal végrehajtandó határozatok - közölte szerdán a Hírközlési Felügyelet (HíF).

A közlemény leszögezi: a döntésekre nincs halasztó hatállyal a bírósági per sem. Így a határozat Matáv által történő esetleges bírósági megtámadása nem befolyásolja azt a törvényben rögzített tényt, hogy a testület konkrét ügyekben született döntései azonnal végrehajtandók.

A közlemény kitér arra is, hogy a HDb elvi döntése elő kívánja segíteni a Matáv és a magyarországi internet-szolgáltatók közötti, sajtónyilvánosságot is kapott vitás kérdések tárgyalásos rendezését.

Amennyiben a HDb-hez az internetes telefondíj-számlázással kapcsolatos konkrét beadvány érkezik, akkor testület a hatályos jogszabályok figyelembe vétele mellett, a konkrét körülmények alapos vizsgálata és mérlegelése, illetve szükség esetén a felek meghallgatása után hoz határozatot.

A Matávval folyó díjmegosztási huzavona árnyékában egyébként a kis helyi telefontársaságok is kivárnak, illetve többé-kevésbé használható elemekkel szerződési javaslatokat küldenek az internetszolgáltatóknak.

Számlázási problémák

Szép Tibor szerint az internetszolgáltatók már csak azért sem tudják a hátukra venni a számlázást, mert az internetes előfizetések nincsenek telefonszámhoz kötve, az ország bármely vonaláról hívhatók. Ha valaki átmegy a szomszédjához, és onnan internetezik, arra a számra a hívás díjával nem lehet számlát küldeni, azt sem tudják, ki lakik ott.

Ha pedig megszüntetnék a mobil internetet, leépítenék a saját szolgáltatásuk minőségét. Egyedül a prepaid (előre kifizetett) szolgáltatások esetében volna létjogosultsága a szolgáltató általi számlázásnak - mondta Szép Tibor.

Más esetben a szolgáltató általi számlázás elszámolása csak üzleti alapon történhet - a tényleges költségek figyelembe vételével -, ami természetesen a díjmegosztási rendeletben előírt 10 és 30 százalékos arányokon felül illeti meg a szolgáltatót - mondta a Datanet szakértője.

'Kész önkényuralom'

Két további szolgáltató illetékese is nyilatkozott az Indexnek, de nem kívánták a cégük nevét szerepeltetni. Egyikük annak a véleményének adott hangot, hogy megdöbbentő, amit a Matáv művel. "Még azelőtt, hogy sikerült volna megegyeznie a szolgáltatókkal, olyan kijelentést tesz, amely csak egyetlen dologról tesz tanúbizonyságot, mégpedig a Matáv önkényuralmáról és monopol helyzetéről." - nyilatkozta az Indexnek.

Cége az abszolút békés megoldás híve, hiszen ez szolgálja úgy a sok százezer internetező, mind a saját érdekeiket. A tárgyalásokat ezzel a háttérrel kénytelenek folytatni.

A másik szolgáltató képviselője arra emlékeztetett, hogy a januári és februári díjakat a Matáv már beszedte, mégsem adja oda - törvényellenesen - a szolgáltatóknak. Mint mondta, kérdéses, hogy ha a távközlési cég szerint az ISP-nek kellene számlázni, akkor most milyen alapon számláz mégis a Matáv. Ezenfelül véleménye szerint egyértelmű a törvényellenes helyzet, és többek között kimeríti az erőfölénnyel való visszaélés törvényi tényállását.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!