Viola
-5 °C
-2 °C

A Matáv megszünteti átalánydíjas konstrukcióit

2002.04.29. 12:24
Az év elején még cáfolta, most azonban sajtótájékoztatón jelentette be a Matáv, hogy 2002. július elsejével kivezeti a piacról több mint két éve változatlan feltételekkel kínált átalánydíjas konstrukcióit: a Mindenkinek csomagot és a 150 Ft.-os kedvezményt. A Matáv úgy véli hogy a csomagok betöltötték szerepüket, hozzájárultak az internethasználat hazai elterjedéséhez, további fenntartásuk azonban bevételkiesést okozna a cégnek és az internetszolgáltatóknak egyaránt. Azoknak, akik a Mindenkinek csomag előfizetői voltak, és műszaki okokból egyelőre nem tudják igénybe venni az ADSL-szolgáltatást, a Matáv július elsejétől átmeneti ADSL-pótló megoldást kínál.
A Matáv az internetelérés telefondíjának megosztását előíró jogszabályok megszületése óta lebegteti átalánydíj-jellegű kedvezményei - a Mindenkinek csomag és a 150 forintos díjstop - sorsát. Miután a parlament által tavaly júniusban elfogadott egységes hírközlési törvény kimondta a távközlési és az internetszolgáltató közötti díjmegosztási kötelezettséget, a piacvezető telefontársaság beszólt: az új szabályozás arra készteti, hogy "átgondolja internetes kedvezményeinek létjogosultságát".

Bár az év elején Straub Elek vezérigazgató az Indexnek még indulatosan cáfolta hogy megszűnnének a csomagok - mondván hogy a Matáv a szabályozó hatóság állásfoglalására vár, és addig nem áll szándékában semmit megváltoztatni - most már biztosra vehető, hogy mégis ez történik: iparági híresztelés helyett Nagy Bálint PR-igazgató jelentette be egy sajtótájékoztatón. A szabályozó hatóság az Index tudomása szerint nem foglalt állást a kérdésben.

Veszteséges piacépítés

A Matáv szerint az 1999-ben bevezetett 150 forintos kedvezmény és a 2000-ben bevezetett Mindenkinek csomag "forradalmasította" az otthoni internetezést, ezek a konstrukciók azonban már sem szabályozói, sem üzleti szempontból nem felelnek meg a liberalizált piac követelményeinek. A csomagok bevezetése óta liberalizálttá vált a távközlési piac, változtak a hírközlési jogszabályok, továbbá elterjedtek a nagy sávszélességű adatátviteli megoldások: az ADSL és a kábeltévé.

A csomagok megszüntetésének másik oka az, hogy a vonatkozó jogszabály szerint a bevételmegosztási kötelezettség nem vonatkozik sem a Mindenkinek csomagra, sem a 150 forintos kedvezményre. A konstrukciók megszüntetésével a Matáv lehetővé szeretné tenni az internetszolgáltatóknak, hogy a bevételmegosztásból származó részesedésük összege nagyobb legyen. A Matáv a maga részéről éves szinten több száz millió forintos veszteséget tulajdonít a csomagoknak, és úgy véli, liberalizált piaci környezetben nem várható el, hogy egy profitorientált vállalkozás mélyen a piaci ár alatt kínálja bármely szolgáltatását.

A megszűnő Mindenkinek csomag 38-39 ezer előfizetőjének a kedvezményes internettarifát (51-es körzet), a nagy sávszélességű, átalánydíjas ADSL-szolgáltatást, vagy az internetelérésre is alkalmas kábeltévéhálózatokat ajánlja a Matáv. Azoknak, akik a Mindenkinek csomag előfizetői voltak, és műszaki okokból egyelőre nem tudják igénybe venni az ADSL-szolgáltatást, a Matáv július elsejétől átmeneti ADSL-pótló megoldást kínál: az ADSL-szolgáltatás bevezetéséig az internethasználat telefondíja havi 60 óráig bruttó 7500 forintos fix összegbe kerül.

Nem helyénvaló kérdések

Az Index kérdésére, miszerint hogy érti a Matáv a sokszereplős, liberalizált piaci környezetet, amikor nem működik a bevételmegosztás (az érvényes rendelet és a Hírközlési Döntőbizottság erre vonatkozó állásfoglalása ellenére a Matáv nem hajlandó átadni az internetszolgáltatóknak az őket már januártól megillető díjhányadot), továbbá nincsenek elfogadott referencia összekapcsolási ajánlatok az alternatív telefontársaságokkal (akik a tervek szerint drágábban kapnák a vonalat, mint a Matáv ügyfelei), Nagy Bálint azt felelte, hogy ezek a kérdések kívül esnek a mai beszélgetés témakörén.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!