Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Indulhat a Matáv Montenegróba

2004.10.19. 11:17
Még idén ajánlatot tehet a Matáv a montenegrói távközlési társaság, a Telekom Montenegro eladásra kínált állami részvénycsomagjára. A társaság iránt orosz és szlovén cégek is érdeklődnek.
A Crna Gora-i kormány elfogadta a Telekom Montenegro privatizációs stratégiáját, a cég többségi állami részesedésére nemzetközi tendert írnak ki. A jelentkezőknek - a Matáv mellett egy szlovén és egy orosz cég is az érdeklődők között van - november végéig kell megvásárolniuk a tenderfüzetet, írta az MTI. A pályázatok leadásának határideje december 22., a tranzakció során a Crna Gora-i kormány tanácsadója a Raiffeisen Investment.

A privatizációs tender valószínűleg a Telekom Montenegro (TM) többségi, 60 százalékos részesedésére vonatkozik majd, és hasonló részesedést kínálnának a jelenleg még a TM százszázalékos tulajdonában lévő Monet mobilcégből is. A vezetékes társaság 195 ezer előfizetővel rendelkezik, hálózata fejlettnek számít, a vonalak 95 százaléka digitalizált. A 2003 februárjában létrejött Szerbia-Montenegró állam kisebbik tagja hatszázhúszezer lakosával nem mondható nagy piacnak, ám földrajzi elhelyezkedése miatt jól illeszkedne a szomszédos Macedóniában már pozíciókkal rendelkező Matáv terjeszkedési elképzeléseihez.

Távközlés helyett sztráda

A magyar társaság augusztusban hozta nyilvánosságra középtávú stratégiáját, amely a külföldi terjeszkedést jól körülhatárolt feltételek mellett történő délkelet-európai akvizícióban határozza meg. A leendő célpontnak bővülő piacon, jó növekedési kilátásokkal kell rendelkeznie, az adott piacon nagyon erős pozícióval. A cégben a Matáv többségi vagy legalább ellenőrző részesedést kell szerezzen. A stratégia szerint fontos, hogy a tranzakció ne rontsa az EBITDA-szintet, az ország- és szabályozói kockázat elfogadható szintű legyen és a vállalatnál nyíljon lehetőség átszervezésre.

A Matáv már akkor bejelentette, hogy első lépésként indul a Telekom Montenegro privatizációjában, ahol a MakTelnél szerzett tapasztalatait kamatoztatni tudja majd. Érdekesség, hogy a kormány döntése szerint a befolyó pénzt a fővárosból, Podgoricából északra induló autópálya építésére költik majd.