Koronavírus adatok

2022. jan. 17.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Antal, Antónia
-3 °C
6 °C

Többen indulhatnak a mobiltenderen

2008.11.25. 17:08
Korábban a hírközlési minisztérium rendelete kizárt a mobiltenderből néhány erősebb magyar távközlési céget. Szabó Pál tárcavezető az NHH kérésére felülvizsgálta a jogszabályokat, így többen pályázhatnak a negyedik mobilszolgáltatói licencre.

A Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi minisztérium (KHEM) módosította azt a jogszabályt, amely a 3,5 GHz-es frekvenciahasználati joggal rendelkező társaságokat - Antenna Hungária, Invitel, GTS Datanet - kizárta a mobiltenderből. Szabó Pál tárcavezető sajtóközleménye szerint ezek a cégek is pályázhatnak majd az GSM és 3G frekvenciasávokra.

A Nemzeti Hírközlési Hatóság október 22-én hirdette ki a mobilszolgáltatói tendert. A távközlési cégek a fent említett GSM és 3G mellett a 450 megahertzes frekvenciára is pályázhatnak. Az érdeklődőknek eredetileg november 20-án kellett volna beadniuk a pályázati anyagukat, de a határidőt november 28-ra módosították. Iparági szakértőktől úgy tudjuk, hogy az NHH ennek ellenére tartani akarta az eredeti ütemtervet, azaz december közepén kihirdette volna az eredményt.

Szabó Pál miniszter viszont arra kéri az NHH elnökét, hogy a módosítás miatt tizenöt nappal hosszabbítsa meg a pályázati határidőt. Emiatt elképzelhető, hogy az eredményhirdetés a jövő évre csúszik. Az NHH azt nyilatkozta, hogy a rendeletmódosítás hivatalos közzététele után döntenek arról, hogy szükséges-e módosítani a pályázati határidőt.

Szakértők korábban arra hívták fel a figyelmünket, hogy szakmailag megalapozatlan kizárni a GSM és 3G tenderből azokat a vállalatokat, amelyeknek már van 3,5 gigahertzes, azaz wimax szolgáltatás nyújtására alkalmas frekvenciasávjuk. A wimax a wifi utódja, és főleg internetezésre jó, miközben a 900/1800/2100 megahertz mobil hangszolgáltatásra is alkalmas.  • Vennék
  • Hírek