Erik, Alexandra
9 °C
18 °C

Félig már nálunk is működik a Paypal

2005.06.24. 22:43
Az Európai Unióhoz tavaly csatlakozott 10 országból június közepe óta használható az amerikai Paypal.com online fizetési rendszere. Habár a magyar ügyfelek egyelőre csak küldeni tudnak bankkártyáról, pénzt fogadni nem, már ez is óriási előrelépés a korábbi elbíráláshoz képest.
Az Index Törzsasztala megfelelő topikjában a kezdő ebayezők heti rendszerességgel feltették a kérdést: hogyan is lehet akkor azzal a Paypallal fizetni? A múlt hét közepéig az egzakt választ úgy hangzott: magyar lakcímmel, illetve bankkal sehogy.

Sokan, sokféle formában megtapasztalhatták, milyen az online fizetési rendszerből kirekesztettek földjén élni. A hozzánk hasonlóan letiltott országokból történő bejelentkezés a legutóbbi időkig a Paypal számla lefagyasztását eredményezhette.

Mire jó a Paypal?
A népszerű Ebay online piactéren gyakorlatilag megkerülhetetlen ez a fizetési mód. Sokan szenvedtek mostanáig azzal, hogy a fizetnivalójukat borítékba dugott készpénz formájában, banki átutalással, esetleg a méregdrága Western Union révén voltak kénytelenek eljuttatni az eladóhoz.
A Paypal-átutalásoknak is van költségük, de ez csak töredéke a bankiénak. Mivel a rendszeren belül csak átvezetni kell az összegeket, nem merül fel többszörös banki illeték. Az online aukciókra jellemző kis összegű átutalásoknál ennnek a megoldásnak gyakorlatilag nincsen alternatívája. A Paypal azzal hirdeti magát: "Küldjön bárkinek pénzt, akinek van email- címe". Azt viszont nem teszi hozzá, hogy nem mindegy, hol lakik az illető.
Eddig még ha többszörösen ellenőrzött amerikai felhasználó lépett is be a rendszerbe, elég volt a magyar IP-cím ahhoz, hogy a Paypalnél gyanús cselekményeket vizionáljanak. Ugyanígy a magyar email-cím használata is ellenjavallt volt.

Sajnáljuk, majd bővítünk

Bár alig néhány héttel ezelőtt a Paypal egy felhasználó kérdésére formalevélben sajnálkozott a szolgáltatás magyarországi elérhetetlensége miatt, a "fejlesztjük rendszerünket" szólam az új fejlemények fényében mégsem volt kamu.

Az újonnan bevezetett korlátozott szolgáltatást immár itthonról is igénybe lehet venni. Bárki ellenőrizheti, hogy felkerültünk a Paypal engedélyezett országok listájára, noha annak is csak a hátsó fertályára.

Választható opció

Így mostantól a regisztráció során választható lakóhelyként nemcsak Törökország, Kína, Uruguay és Malajzia, de Hungary is. A felhasználónak az angol nyelvű oldalon azonnal el kell azt is döntenie, hogy Personal, Premier vagy Business számlát nyit-e.

Ezt követően egy sor adatot kell megadnia, és el kell fogadnia a felhasználási feltételeket. A felhasználónak radiogombok belökésével kell nyugtáznia, hogy az adatai amerikai számítógépeken fogják tárolni, a Paypal Europe pedig a brit pénzügyi szolgáltatók felügyelete (FSA) alá tartozik. A magyar felhasználók alaphelyzetben 100 euróig utalhatnak, a biztonsági limit emeléséhez újabb kódra és visszaigazolásra van szükség.

A belépés ingyenes mindegyik számlatípus esetében, és a kártyát elég később hozzáadni. A kártya típusáról érdemes megemlékezni: mindenképpen dombornyomott kártyára, vagy azzal felérő webkártyára van szükség. A tapasztalatok szerint megfelelhet még néhány hazai bank "card not present" (CNP) vásárlásra engedélyezett Visa Electronja is.

Personal számlával küldeni és fogadni is ingyen lehet, a Premier és a Business számlák hitelkártya alapú fizetéseket is fogadhatnak, de ennek díja van. Magyar lakcímmel nem lehet fogadni, és csak hitelkártyáról lehet fizetni. Ezért a nyitott számla típusa egyelőre mindegy, és a kártyáról küldés miatt értelemszerűen csak Premier vagy Business lehet az elfogadó.

Fejlesztik még

Paypal nélkül a világ...
... élhető. Mint arra a több olvasónk is felhívta a figyelmet, számos alternatíva létezik: a Moneybookers egyaránt használható pénzküldésre és -fogadásra, és nagyvonalúnak mondható, ezer dolláros fizetési limitjével a BidPay -en való regisztrációt is érdemes megfontolni (igaz, az utóbbi ötezer forintos devizaátutalási sarca borsos, de nagyobb összegű tranzakcióknál még mindig megéri). Visa-kártyát is ad ügyfeleinek egy másik online fizetős szolgáltatás, az Epassporte, de érdemes megpróbálkozni néhány olyan kevésbé ismert, de ígéretesnek tűnő tranzakciós cég szolgáltatásaival, mint az Ikobo vagy a Stormpay.
Az email-címet ellenőrző kóddal vissza kell térni a Paypal oldalára. Aki fél attól, hogy a levelezőprogramban linkre kattintson, a kódját kézzel is bemásolhatja. E sorok írójának az első belépéskor megjelent egy köztes oldal, miszerint erősen dolgoznak azon, hogy ne csak küldeni lehessen pénzt a rendszerrel, de fogadni, illetve számlán tartalékolni is, ahogy máshol megszokott.

A korábbi tapasztalatok alapján ez annyit tesz, hogy meg kell oldani a Paypal-előfizetés bankszámlához kötését. Kíváncsian várjuk, hogyan sikerül, és mit szólnak vajon hozzá a hazai bankok, a PSZÁF és az APEH.

Az utolsó alkalommal ugyanis, amikor az OTP-t kíváncsi civil érdeklődő faggatta a Paypal hazai megjelenésének lehetőségéről, akkor a vonatkozó fórumbejegyzés szerint az volt a válasz, hogy a külföldön működő rendszer helyett hosszú távon valami saját fizetési rendszeren ötletelnek. Az OTP-től próbáltuk megtudni, hogy mi a kérdésben az aktuális álláspont, de a cikk elkészültéig nem kaptunk erre választ.