Ezrével halnak majd az emberek a hőhullámokban

2018.08.01. 15:30

Európában és Ázsiában is megmutatta magát a ránk váró jövő, amikor a súlyos hőhullámokban és a váratlanul lecsapó tüzekben  összesen több százan vesztették életüket. A halálesetek száma pedig csak nőni fog a következő évtizedekben, ha az emberiség nem tud alkalmazkodni a megváltozott klímához - erről jelent meg tanulmány a Plos Medicine című tudományos lapban.

Természetesen a trópusi és szubtrópusi régiókban lesz a legsúlyosabb a helyzet, de Ausztráliának, Európának és az Egyesült Államoknak is fel kell készülni a hőség pusztító hatására.

Az ausztrál Monash Egyetem munkatársai létrehoztak egy modellt, amellyel becsléseket készítettek a 2031 és 2080 között várható, hőhullám miatt bekövetkező halálesetekre. Ebben a modellben többféle forgatókönyvet állítottak fel, figyelembe véve az üvegházhatást okozó gázok különböző szintjeit, a lakosság felkészültségét, az alkalmazkodási stratégiákat és a várható népsűrűséget a különböző régiókban.

A jövőben több hőhullámra számíthatunk, azok erősebbek lesznek és hosszabb ideig tartanak

- mondta Yuming Guo professzor, a tanulmány fő szerzője.

Szélsőséges esetben Ausztráliában és az Egyesült Államokban ötszörösére nő majd a hőség áldozatainak száma az 1971-2010 közötti periódushoz képest. Kolumbiában ennél sokkal súlyosabb lesz a felmelegedés következménye, ott 2000 százalékos növekedés várható. Nagy-Britanniában négyszeres növekedést jósolnak a kutatók - írja az MTI.

Jó hír azonban, hogy a hőhullámoknak is kevésbé pusztító lesz a hatása, amennyiben sikerül kordában tartani az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását a párizsi egyezménynek megfelelően, és az iparosodás előtti átlagnál legfeljebb 2 Celsius-fokkal lesz melegebb a globális hőmérséklet. Persze ez is azt jelenti, hogy a briteknél az extrém esetben várt négyszeres emelkedés helyett csupán a kétszeresére nő a hőség által okozott halálozások száma.

(EurekAlert, MTI)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport