Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Ezrével halnak majd az emberek a hőhullámokban

2018.08.01. 15:30

Európában és Ázsiában is megmutatta magát a ránk váró jövő, amikor a súlyos hőhullámokban és a váratlanul lecsapó tüzekben  összesen több százan vesztették életüket. A halálesetek száma pedig csak nőni fog a következő évtizedekben, ha az emberiség nem tud alkalmazkodni a megváltozott klímához - erről jelent meg tanulmány a Plos Medicine című tudományos lapban.

Természetesen a trópusi és szubtrópusi régiókban lesz a legsúlyosabb a helyzet, de Ausztráliának, Európának és az Egyesült Államoknak is fel kell készülni a hőség pusztító hatására.

Az ausztrál Monash Egyetem munkatársai létrehoztak egy modellt, amellyel becsléseket készítettek a 2031 és 2080 között várható, hőhullám miatt bekövetkező halálesetekre. Ebben a modellben többféle forgatókönyvet állítottak fel, figyelembe véve az üvegházhatást okozó gázok különböző szintjeit, a lakosság felkészültségét, az alkalmazkodási stratégiákat és a várható népsűrűséget a különböző régiókban.

A jövőben több hőhullámra számíthatunk, azok erősebbek lesznek és hosszabb ideig tartanak

- mondta Yuming Guo professzor, a tanulmány fő szerzője.

Szélsőséges esetben Ausztráliában és az Egyesült Államokban ötszörösére nő majd a hőség áldozatainak száma az 1971-2010 közötti periódushoz képest. Kolumbiában ennél sokkal súlyosabb lesz a felmelegedés következménye, ott 2000 százalékos növekedés várható. Nagy-Britanniában négyszeres növekedést jósolnak a kutatók - írja az MTI.

Jó hír azonban, hogy a hőhullámoknak is kevésbé pusztító lesz a hatása, amennyiben sikerül kordában tartani az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását a párizsi egyezménynek megfelelően, és az iparosodás előtti átlagnál legfeljebb 2 Celsius-fokkal lesz melegebb a globális hőmérséklet. Persze ez is azt jelenti, hogy a briteknél az extrém esetben várt négyszeres emelkedés helyett csupán a kétszeresére nő a hőség által okozott halálozások száma.

(EurekAlert, MTI)