Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Ma érkezik az új Android

2018.08.07. 10:16

A Google bejelentette, hogy a mai naptól elérhető az Android új, 9-es verziójának végleges változata, és egyben a nevét is elárulták: Android Pie, vagyis pite – írja a Verge.

A Google a májusi I/O fejlesztői konferenciáján jelentette be az új – akkor még csak P néven emlegetett – rendszer legfontosabb újításait, ezekről az akkori cikkünkben bővebben is olvashat. Ezek közül több is arra hivatott, hogy a felhasználó láthassa, sőt a reményteli elképzelés szerint hatékonyabban kontrollálhassa, mennyit nyomkodja a kütyüjét, így a cég – és egyébként több társa, például az Apple és az Instagram is – segítene elkerülni a mobilfüggőséget, amelynek a kialakulásához éppen ők járultak leginkább hozzá.

Az ilyen önellenőrző-önkorlátozó funkciók közül viszont még több hiányzik a most bejelentett végleges – ezek szerint inkább "végleges" – verzióból. Ahogy a slices nevű újdonság is, amelynek a lényege, hogy a Google úgy okosítja a keresőjét, hogy megnyitja külső appok előtt is, és már rögtön a találatok között lehet majd mozijegyet foglalni, ha egy filmre keresünk, vagy látni, mikor ér oda az autó, ha fuvart várunk a Lyfttől.

Az Android Pie a szokás szerint első körben a Pixel-felhasználóknak lesz elérhető, akik már a még hiányzó funkciókat is kipróbálhatják, de még csak béta verzióban. A teljes rendszert ősszel adják ki, és a Pixelek mellett az Android One program mobiljaira is ekkor érkezik meg.

Ami viszont szokatlan, és ha valóban így lesz, minden új funkciónál fontosabb változás, hogy már nemcsak a ezek a kitüntetett készülékek, de egy sor másik gyártó bizonyos mobiljai is szinte azonnal megkapják az új rendszert. A Google szerint ugyanis azok a partnerek, akik részt vettek a Pie béta tesztjében, már szintén ősz végéig számíthatnak rá, hogy megkapják a végleges változatot. Ezek a gyártók: Sony, Xiaomi, HMD Global, Oppo, Vivo, OnePlus és Essential.