Cecília
4 °C
6 °C

Az e-cigaretta is okozhat szájrákot

2018.08.21. 18:19

Az e-cigarettára sokan hajlamosak úgy tekinteni, mint a dohányzás ártalmatlan formájára, de egyre több kutatás igazolja, hogy a rendszeres használóknak egészségkárosodással is számolniuk kell. A Medical Xpress cikke szerint az e-cigarettázás károsítja a DNS-t és növeli a szájrák kialakulásának esélyét.

Az e-cigarettázás trendi dolog, de a hosszútávú egészségügyi hatásai még ismeretlenek. Az világos, hogy több karcinogén (rákkeltő) anyag kerül ki a dohány elégetésével a hagyományos cigarettákból, mint az e-cigaretták gőzéből. Ugyanakkor nem tudjuk, milyen hatással jár a szerkezet különböző összetevőinek kombinációjának belégzése. Csak azért, mert azok mások, még nem jelentik az, hogy teljesen biztonságosak is." – mondta Romel Dator, aki az Amerikai Vegyész Társaság gyűlésén adott elő a témában.

Datorék kutatásuk során öt e-cigaretta-használóval dolgoztak. Tizenöt percig pöfékeltek, majd nyálmintákat vettek tőlük. Mintában több olyan kémiai anyag jelenlétét kimutatták, amelyek károsíthatják a DNS-t. A formaldehid, az akrolein és a metil-glioxid szintje is megemelkedett a nyálban. 

Ha ezek a mérgező anyagok reakcióba lépnek a DNS-sel és a sejt nem tudja saját magát megjavítani, akkor rákosodási folyamat indulhat el. 

A kutatás jelenlegi gyengéje, hogy túl kevés alanytól gyűjtötték mintát, hogy pontosabb eredményeket kapjanak, jóval nagyobb létszámra van szükség. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?