Cecília
4 °C
6 °C

Amerika betépve nézte a napfogyatkozást

2018.08.21. 22:56

Nem kell minden bulizóval drogtesztet csináltatni ahhoz – az önbevallásnak meg ugyan, ki hinne – , hogy megtudjuk, melyek a legnépszerűbb szerek. Indirekt módszerrel is ki lehet deríteni, hogy mikor és milyen partidrogokat nyomnak az emberek. Amerikai kutatók a szennyvíz összetételét vizsgálva mutattak rá, hogy nem meglepő módon az ünnepeken, mint például július 4-én, vagy napfogyatkozáskor megugrik a szerhasználat. 

A Murray State University munkatársai Kentuckyban több város szennyvíztelepén vizsgálódtak az ünnepnapok előtt és után egy nappal, valamint a nagy bulik idején is vettek mintákat. Elég sokféle drog jelenlétét mutatták ki, a marihuánától kezdve a kokainon át az extasyig, amelyeknek mennyisége megnövekedett az átlagos napokhoz képest. De ugyanígy megugrott az amfetaminalapú gyógyszerek (Adderall, Vyvane) koncentrációja is. 

Július 4-én több kokain, morfium és metamfetamin fogyott, mint a 2017-es napfogyatkozásnál. Utóbbinál viszont marihuánából, amfetaminból és extasyból használtak nagyobb mennyiséget, mint az amerikai nemzeti ünnepen. 

Azt egyelőre nem tudják eldönteni a kutatók, hogy a drogmennyiség csupán az ünnepnek köszönhetően nőtt meg, vagy azért is, mert sokkal több ember látogatott el ezekbe a városokba az említett napokon.

Az egy másik elemzést érne meg, hogy az emberek miért akarják még fokozni pszichoaktív szerekkel az amúgy sem mindennapi látványt adó teljes napfogyatkozást, de a kutatás rámutatott, hogy népegészségügyi problémát jelent az ópioidfüggőség. A kutatást vezető Bikram Subedi reméli, hogy hosszabb távon tudják majd monitorozni különböző városok szennyvízét, és teljesebb képet kaphatnak a drogfogyasztási szokásokról, amivel aztán a megelőzést is elősegíthetik.

(via Discovermagazine)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?