Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kényszerleszállást végeztek az űrhajósok

2018-10-11T090256Z 348168620 RC1B6D1773E0 RTRMADP 3 SPACE-STATIO
2018.10.11. 11:11 Módosítva: 2018-10-11 11:29:15

Kényszerleszállást hajtott végre a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) tartó legénység csütörtökön. Az orosz gyártmányú Szojuz rakéta indításkor meghibásodott, így a személyzetnek kényszerleszállást kellett végrehajtania, valahol Kazahsztán területén – írja a Russia Today.

A Szojuz MS-10 űreszközt a kazahsztáni Bajkonurból állították pályára, helyi idő szerint hajnali 4 óra 40 perckor. Két űrhajós, az amerikai Nick Hauge és az orosz Alekszej Ovcsinyin utazott rajta. A hordozórakéta indítása után az egyik rakétafokozat meghibásodott, és a legénység visszafordult a Föld felé.

A Szojuz űrkapszula levegőfékezéssel (ballistic descent) tért vissza a Földre, vagyis valamivel hegyesebb szögben érte el a légkört, mint ahogy az normális landolásnál történne.

A NASA Twitter-csatornáján azt írják, hogy a mentők kapcsolatba léptek a legénység két tagjával, akik nemrég landoltak a Földön. A kényszerleszállás hírére a hadsereg egy An-26 típusú repülőgéppel ejtőernyős katonai deszantosokat küldött a helyszínre, hogy biztosítsák a terepet. Ők előbb értek oda, mint a négy mentőhelikopter, amiknek másfél órába telt, mire a becsapódás helyszínére értek.

A két űrhajós azóta elhagyta az űrkapszulát. Mindketten jól vannak.

A NASA hivatalos közleménye szerint Hauge-ot és Ovcsinyint a Moszkva közelében található Csillagvárosba, a Jurij Gagarin Űrhajóskiképző központba szállítják megfigyelésre. Az ügyben a NASA hivatalos vizsgálatot ígért.

A küldetést a NASA hivatalos YouTube-csatornáján is követni lehet.

A Szojuz kényszerleszállására 1966 óta van kidolgozott protokoll, arra az esetre, ha az űrhajósoknak váratlanul kellene landolniuk.

A Szojuzok üzemeltetéséért felelős Orosz Szövetségi Űrügynökség (Roszkoszmosz) a Twitteren azt írta, hogy a Szojuz vészmentő rendszere az előírásoknak megfelelően működött, és a legénység sérülés nélkül megúszta az incidenst. A baleset körülményeinek tisztázását egy állami vizsgálóbizottságra bízzák.

(Russia Today)

(Borítókép: A meghibásodott rakéta az indítás után 2018 október 11-én - fotó:  Shamil Zhumatov / Reuters)