Albert, Lipót
3 °C
12 °C

Az Apple ismét feltörhetetlenné tette az iPhone-t

2018.10.25. 09:31

Az Apple megoldotta, hogy még a világ legsikeresebb iPhone-hekkerei se tudják feltörni a készülékeiket.

Az atlantai Grayshift korábban a saját fejlesztésű GrayKey technológiájával feltörhetővé tette a legújabb iOS eszközöket, egészen az iPhone X-ig bezárólag. Az Apple ezután további lépésekkel próbálta megakadályozni, hogy a Grayshift feltörje a telefonjaikat.

A Grayshift viszont felvette a kesztyűt, hogy teljesíthessék a telefon feltörésére irányuló megbízásokat. Tehették: olyan megrendelőik voltak, mint az amerikai bevándorlási hivatal és az amerikai titkosszolgálat.

Most viszont úgy tűnik, hogy az Apple megkerülhetetlen akadályt állított a Grayshift elé.

A Forbes azt írja – a GrayKey technológiát jól ismerő forrásokra hivatkozva –, hogy az eljárás az iOS 12-t futtató eszközökön már nem alkalmazható. A GrayKey ezeken csak az úgynevezett részleges kinyerést (partial extraction) alkalmazhatja. Ez azt jelenti, hogy csak a titkosítatlan fájlokat és némi metaadatot lehet kinyerni a telefonról.

A GrayKey korábban a brute force technikát alkalmazta; ez azt jelenti, hogy az eszköz milliónyi jelszó-kombinációt próbált végig, megkerülve az Apple saját rendszerét, ami néhány próbálkozás után automatikusan letiltja az ilyen kísérleteket. Ez a technika mostantól nem működik. És ha az a cég sem tudja feltörni az iPhone-t, amit többek között az Apple egy korábbi biztonsági szakértője alapított, akkor valószínűleg senki másnak nem fog sikerülni.

A biztonsági szakértőket megdöbbentette a dolog, ugyanis senki nem tudja, hogy az Apple milyen trükköt alkalmazott. Vlagyimir Katalov, az Elcomsoft szakértője, aki korábban több sebezhetőséget is talált az Apple technológiájában, szintén értetlenül áll a jelenség előtt.

Nincs ötletem. Bármi lehet a jobb kernelvédelemtől a konfigurációs profilok erősebb telepítései korlátozásaiig.

Az Apple és a Grayshift nem kommentálták a Forbes értesüléseit.

(Forbes)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?