Robotkart épített az apa a 11 éves fiának

2019.01.07. 15:03 Módosítva: 2019.01.07. 15:03

Egy Stockton-on-Tees-i apa, Callum Miller úgy döntött, nem vár 18 hónapot, hogy a 11 éves mozgássérült fia bionikus kart kaphasson: inkább maga fogott neki a 3d nyomtatóval készült művégtagok gyártásának. A fiú, Jamie 9 különböző műkart kapott – ráadásul villogó fényekkel.

Miller semmit nem tudott az eljárásról, amíg nem vásároltak egy 3d nyomtatót. Az online fórumokon segítséget kérő és YouTube-os videókból tanuló apa ingyen elérhető terveket használt; ezek segítségével alkotta meg a művégtagokat.

A kilenc különböző bionikus kar kilenc színben készült, ezek közül néhány színes fénnyel villog, egy másikra pedig Batman-logót nyomtattak.

A dizájnokat Jamie-vel közösen találjuk ki. Van egy steampunk darabunk is, ami aranyozott bronzból készült. Csak úgy szórjuk az ötleteket, de tényleg

– mondta Miller a Sky Newsnak. A steampunk modell egyébként Jamie személyes kedvence.

Miller és fia azóta elkezdtek egy jóval fejlettebb művégtagon dolgozni, ami az izommozgást lekövető, úgynevezett myo szenzorokkal dolgozik; ha ez elkészül, a fiúnak fél-bionikus karja lehet a mostani, inkább mechanikus eszközök helyett. De Jamie már a mostani karjával is tud dolgokat emelni, illetve elkaphatja a felé dobott labdát is.

Miller szerint a művégtag pozitív hatással volt a fiára. Mióta bionikus karja van, sokat nőtt az önbizalma. Azelőtt titkolni próbálta a fogyatékosságát, most viszont büszkén mutogatja a menőbbnél menőbb műkarjait. Miller munkáját azóta egy jótékonysági szervezet, a Team UnLimbited is támogatta, akik egy jobb minőségű 3d nyomtatóval segítették a családot.

(Sky News)  • Hírek
  • Bankszámla