Elemér
-1 °C
10 °C

Sosem volt még ennyire forró júniusa a Földnek

2019.07.18. 20:13

2019 júniusa volt a bolygónk legmelegebb júniusa a feljegyzések kezdete óta, írja az MTI az amerikai Nemzeti Óceán-és Légkörkutató Hivatal jelentése nyomán.

A NOAA szerint a júniusi globális átlaghőmérséklet 0,95 Celsius-fokkal volt magasabb a 20. századi átlagos 15,5 Celsius-foknál, ami a legmelegebb júniust eredményezte az elmúlt 140 évben. Az eddigi legmelegebb júniust jegyezték Európában, Dél-Amerikában és Afrikában is.

NOAA felhívta a figyelmet, hogy a tíz legmelegebb június közül kilenc a 2010-es években volt. 2019 júniusa a 43. egymást követő június és a 414. egymást követő hónap, amikor a globális átlaghőmérséklet magasabb volt a korábbinál.

A január és június közötti időszakban szintén 0,95 Celsius-fokkal volt magasabb a globális átlaghőmérséklet a 20. századi átlagnál. Az időszak a második legmagasabb hőmérsékletű ezen időszak, átlaghőmérsékelete megegyezik a 2017 január-júniusi időszakéval.

Ez volt a legmelegebb első félév Dél-Amerikában, Afrika déli térségének egy részén, Madagaszkáron, Új-Zélandon, Alaszkában, Kanada nyugati részén, Mexikóban, Kelet-Ázsiában, az Atlanti-és az Indiai-óceánon és a Bering-tengeren.

Az antarktiszi tengeri jég kiterjedése 8,5 százalékkal volt kisebb júniusban az 1981-2010 közötti átlagnál, ami a legkisebb júniusi tengeri jégkiterjedés a térségben. Az északi-sarki tengeri jég kiterjedése 10,5 százalékkal maradt el az átlagostól, ez volt a második legkisebb jégkiterjedés júniusban 1979 óta.

Európában egy afrikai eredetű, száraz légtömeg miatt dőltek sorra a melegrekordok júniusban: a kontinens több országában is 40-45 fokokat mértek, Franciaországban sorra zárták be az iskolákat, több mint hetvenéves melegrekord dőlt meg Németországban, egy brit kisvárosban egy 12 éves kislány vesztette életét, miután felhevült testtel ugrált az Irvell folyóba, Litvániában pedig sokan megfulladtak a vízpartokon.