Nárcisz
7 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

A Facebook kifizeti a rekordösszegű adatvédelmi bírságot

2019.10.30. 13:13

Elfogadta a jogellenes adatfelhasználás címén kirótt 500 ezer fontos (192 millió forintos) brit pénzbírságot a Facebook – írja az MTI.

A brit adatvédelmi hatóság (ICO) kedden bejelentette, hogy a Facebook felhagyott az egy éve megállapított bírság elleni fellebbezésével. Az erről szóló megállapodásnak azonban része az is, hogy a cég formálisan továbbra sem ismeri el közvetlen felelősségét a tavaly kirobbant botrányban.

Az ICO tavaly októberben rótta ki az 500 ezer fontos pénzbírságot a Facebookra, miután kiderült, hogy a Cambridge Analytica nevű, londoni székhelyű – azóta felszámolt – brit-amerikai politikai elemző és tanácsadó cég csaknem 90 millió Facebook-felhasználó adatait szerezte meg jogszerűtlenül. Ezeknek az adatoknak a feldolgozásával igyekeztek képet alkotni a célba vett választók politikai beállítottságáról, és – többek között a 2016-os amerikai elnökválasztási kampányban – személyre szabott üzenetekkel próbálták befolyásolni őket, a tudtuk nélkül.

 

Egybehangzó értesülések szerint a cég megpróbálta befolyásolni a brit EU-tagságról 2016-ban tartott, a kilépésre voksolók szűk, 51,89 százalékos többségű győzelmével végződő népszavazást is. Christopher Wylie-t, a Cambridge Analytica egykori kutatási igazgatóját a botrány kirobbanása után meghallgatta a londoni alsóház digitális, kulturális, média- és sportügyekért felelős bizottsága. Wylie a testület előtt azt mondta: meggyőződése szerint az Aggregate IQ nevű kanadai adatkezelő cég, amelynek szolgáltatásait az EU-népszavazás Brexit-párti táborát összefogó egykori kampánycsoport használta, gyakorlatilag a Cambridge Analytica társcége volt, és merített a CA adatbázisából.

James Dipple-Johnstone, az ICO helyettes vezetője a keddi közleményben hangsúlyozta: az ICO eljárását elsősorban az az aggály vezérelte, hogy brit állampolgárok adatbiztonsága került komoly veszélybe. Dipple-Johnstone szerint a személyes információ és a magánélet védelméhez fűződő jog érvényesítése nemcsak az egyént megillető jogok, hanem az erős lábakon álló demokrácia megőrzése érdekében is alapvető fontosságú.

Az 590 milliárd dolláros piaci értékű Facebooknak egyébként ez a félmillió fontra rúgó bírság, még ha rekord is, viszonylag elenyészőnek tűnik, de ez a legmagasabb pénzbüntetés, amit a brit információs kormánybiztos kiszabhat. A Facebook és a többi nagy techcég elleni szabályozói fellépési lehetőségek és próbálkozások kapcsán arról is hosszabban írtunk, hogy az ehhez hasonló bírságok miért nem zavarnak valójában sok vizet ezeknél az óriásvállalatoknál.