Most már biztosan csillagok között jár a Voyager 2

2019.11.06. 13:31

A Voyager 2 plazmaméréseit vizsgáló Iowai Egyetem kutatói megerősítették, hogy az űrszonda egy éve elhagyta a helioszférát, azaz a buborékot, amit a Napból kiáramló részecskesugárzás, a napszél tölt ki, ezzel a csillagközi űrbe lépett – írja a ScienceDaily. (A Naprendszert viszont még nem hagyta el, mert a csillagközi űr és a Naprendszer határa nem esik egybe.)

A Voyager-2 hat évvel és több mint négymilliárd kilométerrel van lemaradva a tizenhat nappal később felbocsátott, de gyorsabb Voyager 1 mögött, és 57 890 kilométer per órával száguld az űrben – bár ez egyesek szerint nem is olyan gyors.

A tanulmány szerint a plazmasűrűség ugrása azt bizonyítja, hogy az űrszonda elhagyta a melegebb, de kevésbé sűrű plazmát, ami a helioszférára jellemző, és már hidegebb, de sűrűbb plazmában úszik, ami a csillagközi űr sajátossága. Ezen kívül a mérések szerint a helioszféra szimmetrikus, legalábbis azon a két ponton, ahol a két Voyager áttörte a heliopauzát (a halioszféra körüli határt, ahol a napszél és a csillagközi szél egyensúlyban vannak).

A két Voyager túl fogja élni a Földet. Saját, galaxis körüli pályán állnak még legalább öt milliárd évig. Annak az esélye, hogy addig bármibe belemenjenek, szinte nulla

– mondta Bill Kurth, az Iowai Egyetem kutatója és a tanulmány társszerzője.  • Tippek
  • Hírek