Újabb szoftverhiba derült ki a Boeing 737 MAX-oknál

2020.01.18. 10:06

Újabb szoftverhibát talált a Boeing vállalat a 737 MAX típusú gépein, amelyeket tavaly márciusban kivontak átmenetileg a forgalomból két ilyen utasszállító katasztrófája után. A gyártó pénteken jelentette be, hogy egy olyan programmal akadtak gondok, amely nyugtázza, hogy jól működnek a gép kulcsfontosságú rendszereinek működését figyelő monitorok.

Az újabb hiba észlelése hátráltathatja, hogy mikor kerülhetnek újra forgalomba a gépek. A gyártó bejelentette, hogy végrehajtja a szükséges szoftverfrissítéseket, és ehhez együttműködik az amerikai Szövetségi Légügyi Hivatallal (FAA). A legfontosabbnak azt tartja, hogy a Boeing 737 MAX gépek újra biztonságosak legyenek, és megfeleljenek minden követelménynek, mielőtt újra a levegőbe emelkednének.

A Boeing 737 MAX típusú gépeket tavaly márciusban vonták ki átmenetileg a forgalomból, miután 2018 októberében lezuhant az indonéziai Lion Air légitársaság ilyen típusú gépe, majd öt hónappal később balesetet szenvedett az etióp légitársaság egy ugyanilyen repülője is. A két katasztrófában 346 ember vesztette életét.

Az indonéz nyomozók tavaly októberi jelentésükben megállapították, hogy a Boeing nem vette kellőképpen figyelembe a 737 MAX típusú repülőgépébe beépített vezérlő szoftver kialakításában rejlő esetleges kockázatokat. Emellett a pilótahibák és a karbantartás során feltárt hiányosságok vezettek az indonéziai Lion Air légitársaság gépének 2018. októberi katasztrófájához. A jelentés készítői szerint a repülőgép átesésvédelmi rendszere (MCAS) automatikusan lenyomta a gép orrát, és a pilóták így szinte elvesztették az irányítást a gép felett, írja az MTI.

Tavaly a Boeing 380 gépet gyártott le és adott át üzemeltetésre, míg 2018-ban még 806 repülő hagyta el az everetti, rentoni és charlestoni gyárakat.  • Tippek
  • Biztosítás