Német energiaszolgáltató miatt olvad a perui gleccser?

2021.02.05. 19:20

Felelős lehet a német RWE áramszolgáltató a perui Palcaraju gleccser olvadásáért, erőművei ugyanis hozzájárulnak a globális felmelegedéshez – állapították meg kutatók, bizonyítékot szolgáltatva egy folyamatban lévő klímaperhez.

Saul Luciano Lliuya perui farmer Huaraz városában, a Palcaraju gleccser alatt él, ami miatt a közeli Palcacocha-tó vízszintje veszélyesen magasra emelkedett. A férfi 2015-ben beperelte az RWE német áramszolgáltatót a globális felmelegedés előmozdításában játszott szerepéért.

Lliuya azzal érvel, hogy részben az RWE szénerőműveinek gázkibocsátása okolható a gleccserek olvadásáért, ami miatt áradás fenyegeti az otthonát.

Az ügyet a németországi Hamm regionális bírósága fogadta be 2017-ben.

A bíróság bizonyítékot keres rá, hogy az RWE erőművei kimutathatóan hozzájárulnak-e a globális felmelegedéshez, és következésképpen a gleccserolvadáshoz, illetve hogy ez fenyegeti-e Lliuya otthonát.

A farmer ügyét új bizonyítékokkal támogathatja a Nature Geoscience című tudományos lapban az Oxford Egyetem és a Washingtoni Egyetem (UW) kutatói által bemutatott tanulmány.

A gleccser drámai módon veszélyeztetett. Elemzésünk alátámasztja azt a tényt, hogy a gleccser zsugorodása az iparosodás korát jellemző emberi tevékenység hatása miatt következik be

– mondta Gerard Roe, az UW kutatója.

Ettől az időszaktól, tehát az 1880-as évektől kezdve a Palcaraju gleccser hossza mintegy négy és fél kilométerről két kilométerre csökkent a régiót jellemző magasabb hőmérséklet miatt.

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.