Száz év után itt az első oltás malária ellen

2021.10.06. 22:46

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerdán engedélyezte az első, malária megelőzésére készített vakcinát – írja a New York Times.

A malária évente ötszázezer ember haláláért felelős, akiknek több mint a fele gyermek. A betegséget öt különböző parazitafaj okozhatja, ezek közül a legveszélyesebb és Afrikában a legelterjedtebb a Plasmodium falciparum, amely ellen a GlaxoSmithKline oltóanyaga hatásos. Ez az első oltás, amelyet parazitákkal szemben valaha is engedélyeztek.

A klinikai vizsgálatokban a vakcina körülbelül ötven százalékos hatásosságot mutatott a súlyos lefolyású malária megelőzésében, ez a szám azonban a negyedik évre nullára csökken. Mivel a halálozás megakadályozásának esélyét nem mérték a kutatásokban, sok szakértő megkérdőjelezi a lépés valódi súlyát. 

Mary Hamel, aki a WHO engedélyezési programját vezette, úgy nyilatkozott:

én arra számítok, igenis látni fogjuk azt a hatást. 

Egy, a kór terjedését elemző vizsgálat múlt évben ugyanis úgy találta, hogy amennyiben az oltóanyagot a leginkább fertőzött országokban kiosztanák, 5,4 millió esetet és 23 ezer halálesetet tudna megelőzni öt év alatti gyerekek körében.

Egyáltalán azt a tényt, hogy erre a betegségre létezik biztonságos, mérsékelten hatásos és beadásra kész vakcina, történelminek nevezte Pedro Alonzo, a WHO nemzetközi malária-programjának igazgatója.

Az élősködők sokkal összetettebb kórokozók, mint a vírusok vagy baktériumok, és a malária elleni oltások fejlesztése már több mint száz éve folyik. Hozzátette:

Hatalmas tudományos előrelépés, hogy van egy első generációs vakcinánk egy parazita ellen.  • Hírek
  • Megtakarítás