Jelentősen hátráltatja az agyműködést a légszennyezettség

2021.11.16. 20:48

Negatívan hat az agyműködésre a légszennyezés, még akkor is, ha az emberek csak rövid ideig vannak kitéve ennek – állapították meg ausztrál kutatók.

A National Bureau of Economic Research című tudományos folyóiratban kedden bemutatott tanulmány elkészítéséhez az agyat tréningező telefonos applikáció, a Luminosity adatait használták a tudósok, így mérték a felnőttek teljesítményét, akik a levegőben lévő változó mértékű szállópornak (PM2.5) voltak kitéve.

Arra jutottunk, hogy a közepesen magas szintű szállópor hatására csaknem hat pontot veszítettek az elérhető százból

– mondta Andrea La Nauze, a University of Queensland vezető kutatója. Kiemelte, hogy bár a szállópor hosszútávú egészségügyi hatásait széles körben vizsgálják, ez az első alkalom, hogy arra voltak kíváncsiak, milyen azonnali hatása van a kognitív képességekre.

A vizsgált játékok összesen hét kognitív funkciót céloztak meg: a memóriát, a verbális képességeket, a figyelmet, rugalmasságot, a matematikai képességeket, a gyorsaságot és a problémamegoldó képességet. Leginkább az 50 év alattiaknál jelentkezett a szállópor hatása.

Valójában ha 30 év alatti vagy és ilyen mértékű légszennyezésnek vagy kitéve, a kognitív képességeid olyan mértékben csökkennek, mintha 15 évet öregednél

– hangoztatta La Nauze.

A kutatás új fényt vet a klímaváltozás gazdasági hatására, hiszen a légszennyezettséget összekapcsolja a dolgozók termelékenységével. Az eredmények szerint már a  köbméterenkénti 25 mikrogramm PM2.5 is csökkenti a kognitív teljesítőképességet. Ennyit termelnek a klímaváltozás miatt egyre gyakoribbakká és súlyosabbakká váló bozóttüzek is, de az ausztrál városoknak a PM2.5 szintje elérheti akár a 150 mikrogramm per köbmétert is.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ a minap közölte, hogy Magyarországon országszerte  tovább romlott a levegő minősége . Mindez Európa-szerte problémát jelent, a kontinensen évente körülbelül  háromszázezren halnak meg a légszennyezés miatt.

(via MTI)

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.